Fakta: Binyavanga Wainaina

Född: 1971 i Nakuru, Kenya.

Yrke: Författare, redaktör och förläggare.

Bakgrund: Grundade tidskriften och förlaget Kwani?, en central institution i den afrikanska litteraturvärlden. Kwani? betyder ungefär "Än sen?". Fick stor uppmärksamhet internationellt för sin satiriska essä "How to write about Africa" 2002. Är själv publicerad i The Guardian, New York Times och Granta. Tilldelades 2002 det prestigefyllda priset The Caine Prize for African Writing. Förra året kom han ut som homosexuell med texten "I'm a homosexual, Mum".

Kuriosa: "En dag ska jag skriva om den här platsen" skrevs delvis i Oslo. Han är god vän med den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie ("En halv gul sol", "Amerikanah").

Aktuell: Med romanen "En dag ska jag skriva om den här platsen" som nyligen kom ut på svenska. Besökte Stockholm Literature- festivalen som hölls på Moderna Museet den 24-25 oktober. Jobbar också med två nya böcker, varav en essäsamling.

Binyavanga Wainaina om:

... arbetet med "En dag ska jag skriva om den här platsen": "Jag övertygade mig själv om att det vare en reseskildring – jag har ju jobbat lite som resejournalist. Men poängen var om jag kunde göra språk av det. Om jag kunde göra språk av en kaktus skulle jag älska kaktusar! Så kunde jag bara hitta ett språk till den här romanen så skulle jag älska den"

... sin skrivhistoria: "Jag skrev aldrig som barn. Jag ritade mycket och var bra på engelska och att skriva uppsats, men jag var ingen hängiven dagboksskrivare eller klottrare. Många författare börjar så, men inte jag. Jag började inte skriva på ett medvetet sätt förrän jag var i 20-årsåldern."…

... om sitt hjärtebarn Kwani? som han inte längre är lika aktiv i, men fortfarande sitter med i styrelsen för: "Min tonåring har lämnat huset. Först kändes det hemskt, men nu är jag fri", säger han och skrattar.

Ibland är det bra att börja i "fel" ände. För den kenyanske författaren och drivkraften bakom den afrikanska kulturinstitutionen Kwani? verkar det vara mer regel än undantag. Hans syrliga genombrottstext "How to write about Africa" började som ett argt mejl till litteraturtidskriften Grantas redaktör och slutade som tidningens mest delade text någonsin.

Nyligen kom 44-åringens hyllade uppväxtskildring "En dag ska jag skriva om den här platsen" ut i svensk översättning. En bok som började som en mejlväxling mellan honom och en amerikansk undergångsförespråkare, som växte till ett resereportage som till sist blev den prisbelönta novellen "Discovering home".

– Jag tror varenda framgångsrik text jag någonsin har publicerat, har kommit till i något sorts mittemellan-utrymme, utan att först ha varit beställd eller varit del av något bokkontrakt, säger Binyavanga Wainaina.

Boken är en poetisk skildring av en privilegierad flerspråkig medelklassmiljö – hans mor kom från Uganda och hans far från Kenya – i ett Kenya i förändring. Men det tecknar också porträttet av en pojke och sedermera man som försöker hitta sin plats i tillvaron och som tar sin tillflykt till romanerna.

En berättelse om ord

Men "En dag ska jag skriva om den här platsen" är inte bara en berättelse om en uppväxt utan en bok som kretsar just kring språk och ord – hur ord låter och vad de betyder. Som barn gick Binyavanga Wainaina ständigt omkring med en känsla av att alla andra visste precis hur orden förhöll sig till handling. Som att säga att man är törstig och sedan gå och dricka vatten. Själv tenderade han i stället att fastna i funderingar kring själva ordet.

– Jag var inte ett barn som var upptaget med att leva i världen. Men jag var inte heller den klassiska geeken, jag kände mig inte främmande rent socialt. Om de andra sprang, var det ju inte så att jag inte sprang. I stället härmade jag dem, medan jag tänkte: 'Varför gör folk så här? Jag vet inte! Men jag vill inte verka ocool så jag gör som de', säger han och skrattar.…

Hans språkliga krumsprång har sedan blivit lite av ett signum. I sin bok beskriver han hur varje situation kräver sitt specifika språk: kikuyu hemma, engelska i skolan och kiswahili för att som han skriver " avslöja orimligheter".

Kom ut som gay

I början av 2014 kom Binyavanga Wainaina ut som gay med den djupt berörande texten "I'm a homosexual, Mum". Texten publicerades samtidigt som retoriken kring homosexuella hårdnat i Kenya och hårda antigaylagar instiftats både i hans mors hemland Uganda och i Nigeria där han ofta vistas i sitt yrke. Texten är delvis ett fiktivt samtal med hans mor – som han aldrig hann ha i verkligheten – och har beskrivits som det saknade kapitlet ur "En dag ska jag skriva om den här platsen".…

Språket var också delvis anledningen till att berättelsen inte kom med i boken.

– Jag hade inte språket. Och det tog tid att hitta det. Sedan var det flera andra saker som byggdes upp: en irritation över Nigerias antigaylagar, en vän som just hade dött i aids. Du vet, när man är som allra argast, kan det bli så att språket helt enkelt inte infinner sig. Och jag ville inte skriva det utan ett språk som kunde bära det jag ville berätta, säger han.…

– Jag tycker att det är den bästa text jag någonsin har skrivit.