Justin Bieber slog igenom först, men det har inte hindrat det brittisk-irländska pojkbandet One Direction från att ta upp kampen med den kanadensiske "Baby"-sångaren.

Fredagen den 13 november intensifieras den ytterligare, när de båda popfenomenen släpper album på samma dag. One Directions femte album "Made in the a.m." ställs mot Biebers fjärde album "Purpose". Enligt Justin Bieber valde pojkbandet, fyra stycken sedan Zayn Malik hoppade av tidigare i år, samma släppdatum som han utifrån en pr-strategi.

Men vilket fenomen är mest relevant i dag?

"Blöjåren är över"

Musikjournalisten Annah Björk menar att Justin Bieber "gör en omstart" och tror att han går segrande ur striden.

– Justin har varit borta från musiken ett tag och mest figurerat som en urflippad barnstjärna gone bad boy och nu återvänder han med en skiva späckad med kreddiga producenter, ett nytt sound och en mognare image. Blöjåren är över, säger hon.

Samtidigt har One Direction flaggat för att de planerar att ta en paus nästa år, efter fem år av albumsläpp och turnerande.

– Att vara ett pojkband innebär per definition att det finns ett bäst-före-datum, och One Direction har sina verkliga storhetsdagar bakom sig. Med nya skivan verkar de inte vilja så mycket mer än att testa att skriva själva, en trolig språngbräda till egna karriärer utanför gruppen, fortsätter Annah Björk.

Sociala medier

Att de båda har hängivna fans, "beliebers" på ena sidan och "directioners" på den andra, har stått klart länge. Fanskarorna har gråtit efter uppbrottsbesked, falska och inte; manat sina idoler att hålla sig på mattan och skrikit sig hesa på konserter.

Enligt Annah Björk förblir One Directions fans mest hängivna, eftersom bandet har turnerat närmast konstant och dessutom uppträtt lojalt mot sina anhängare, medan Justin Bieber har dragits med en bad boy-stämpel. Så sent som i förrförra veckan lämnade han en konsert i Norge efter bara en låt sedan några fans stört honom. Kanadensaren dominerar dock på sociala medier, med fler följare än 1D på både Twitter och Instagram. One Direction har däremot sålt flest skivor.