Fakta: Andreas Mattsson

Född 1967 i Piteå. Bosatt i Stockholm.

Slog igenom som sångare och gitarrist i indiepopbandet Popsicle i början av 1990-talet. Bandet hann ge ut fyra fullängdsalbum och få hits med låtar som "Hey princess" och "Not forever" innan det splittrades 1999.

Har sedan dess skrivit låtar till artister som Carola och Peter Jöback samt musik till tv-serier som "Torka aldrig tårar utan handskar". Har också haft bandet Sweet Chariots tillsammans med Niclas Frisk.

Mattsson har givit ut soloalbumen "The lawlessness of the ruling classes" (2006) samt "Kick death's ass" (2011). Den 14 oktober släpps "Solnedgången", hans första album på svenska.

Andreas Mattsson har varit produktiv sedan Popsicle lade av för 17 år sedan. Det märks dock inte på hans soloutgivning – två album har det blivit, 2006 och 2011.

– Jag prioriterar alltid min egen musik sist, om någon vill att jag skriva något så gör jag alltid det innan jag tar tag i mina egna grejer, berättar Andreas Mattsson.

Han har bland annat skrivit musik till artister som Peter Jöback och tv-serier som "Torka aldrig tårar utan handskar". Men när han häromåret fick ett stipendium som innebar att han fick åka till Austin i USA i fyra veckor beslutade han sig för att göra ett till soloalbum.

– Och jag hade bestämt att om jag skulle göra en till skiva så skulle den vara på svenska. Så naturligtvis gjorde jag en svensk skiva i utlandet.

"Dansbandslåt"

Beslutet att byta språk togs i samband med en konsert i Norrköping 2011.

– Vi stod där och det var varmt och utomhus och en så fin kväll. Jag kände att det skulle kunna bli ett slags kontakt här men att det inte blir det för att jag sjunger på engelska. Jag tänkte "varför håller jag på så här?".

– Med Popsicle sjöng vi på engelska för att vi ville bli stora utomlands men så har jag inte alls tänkt med mina egna grejer. Det har bara blivit på engelska och en anledning är väl att man försöker hålla en distans, det blir så personligt på svenska men nu kände jag bara att "vad fan, det är väl bra i så fall?".

Han blir själv mer berörd av texter på svenska.

– Det kan ju vara en dansbandslåt på radio som gör ont bara för att den är så direkt.

Hörberg och Hellström

Men att plötsligt byta språk efter 25 års låtskrivande är inte helt enkelt. Det tog ett tag för Andreas Mattsson att våga och hitta rätt.

– På svenska finns det inte så många men ganska bra och stora textförfattare, det är lätt att hamna väldigt nära någon av dem. På engelska finns det så fruktansvärt många att där har jag inte känt så på samma sätt.

Vilka är de svenska?

– Annika Norlin eller Håkan Hellström eller John Holm eller Barbro Hörberg. Det har varit lite svårt att få självförtroende till att skriva på sitt eget sätt och skita i om det skulle råka låta som någon annans texter.

Till slut blev det i alla fall ett album – "Solnedgången" släpps den 14 oktober. Precis som den suggestiva förstasingeln "I sommaren" skvallrar om fortsätter Andreas Mattsson att utvecklas även musikaliskt.

– Medelålders män med akustisk gitarr finns det ju så väldigt många av så vad ska jag där att göra? Det måste finnas en ekologi i musikvärlden, man kan inte överproducera något som redan finns. På mina egna skivor försöker jag hitta något som ingen annan gör.