Fakta: Stjärnornas reaktioner på Rickmans död

Daniel Radcliffe, skådespelare, på Google+:

"Alan Rickman är utan tvekan den största skådespelaren jag någonsin kommer att arbeta med. Han är också en av de mest lojala och stöttande människorna jag har mött i filmindustrin. Han var så uppmuntrande mot mig, både vid inspelningarna och under åren efter Potter."

JK Rowling, författare, på Twitter:

"Det finns inga ord som kan beskriva hur chockad och förtvivlad jag är över att höra om Alan Rickmans död. Han var en magnifik skådespelare och en underbar man. Mina tankar går till Rima och resten av Alans familj. Vi har förlorat en stor talang. De har förlorat en del av sina hjärtan."

James Phelps, skådespelare, på Twitter:

"Chockad och ledsen över att höra att Alan Rickman har gått bort. En av de vänligaste skådespelarna jag någonsin har mött."

Oliver Phelps, skådespelare, på Twitter:

"Fruktansvärt ledsen över att Alan Rickman har gått bort. En rolig och engagerande person som lugnade mig när jag var en ung och blyg skådespelare i Harry Potter."

Emma Watson, skådespelerska, på Facebook:

"Jag är så tacksam över att ha fått arbeta och tillbringa tid med en så speciell man och skådespelare. Jag kommer verkligen att sakna våra samtal."

Mia Farrow, skådespelerska, på Twitter:

"Alla som kände Alan Rickman, eller som arbetade med honom eller såg hans briljanta rolltolkningar, känner denna fruktansvärda förlust."

Stephen Fry, författare och programledare, på Twitter:

"Vilken otroligt sorglig nyhet om Alan Rickman. En man med mycket talang, galen charm och vacker närvaro i film och teater."

Boy George, artist, på Twitter:

"Farväl Alan Rickman. Du var genial i Harry Potter."

För en hel generation var den brittiske skådespelaren Alan Rickman synonym med Snape i de åtta filmerna baserade på Rowlings böcker om Harry Potter.

Daniel Radcliffe, som spelade filmernas titelroll, hyllar Rickman med ett inlägg på Google+. Han beskriver honom som stöttande, lojal och respektfull.

"Han var en de första vuxna skådespelarna i Potter som behandlade mig som en jämlik i stället för som ett barn", skriver han och fortsätter:

"Jag kommer att ta med mig det jag har lärt mig av honom genom resten av mitt liv och min karriär."

Emma Watson, som spelade Hermione i filmerna, skriver på Facebook att hon är tacksam över att fått arbeta och tillbringa tid med Rickman. "Jag kommer verkligen att sakna våra samtal", skriver hon.

Golden Globe-vinnare

Rickman gjorde sin filmdebut 1988, då han spelade skurk mot Bruce Willis i "Die hard". Knappt tio år senare gjorde han titelrollen i Uli Edels HBO-film "Rasputin" (1996) och hyllades med en Golden Globe för sin prestation.

Han belönades även med ett pris för bästa manliga biroll på Bafta-galan 1992, för sin roll som sheriffen av Nottingham i "Robin Hood: Prince of thieves" med Kevin Costner i huvudrollen.

Många minns säkert också Alan Rickman från "Love actually" från 2003 och från "Sweeney Todd: the demon barber of Fleet street" från 2007.

"En underbar man"

JK Rowling skriver på Twitter att Rickman var en magnifik skådespelare och en underbar man.

"Mina tankar går till Rima (Rickmans fru) och resten av Alans familj. Vi har förlorat en stor talang. De har förlorat en del av sina hjärtan".

Även Michael Gambon, som spelade professor Dumbledore i de sex sista filmerna, hyllar Rickman.

– Alla älskade Alan. Han var alltid glad och rolig och kreativ och väldigt, väldigt, rolig, säger han i en intervju med BBC.

Alan Rickman blev 69 år gammal. Han gick bort i sviterna av cancer, rapporterar The Guardian.