Fakta: Dopklänning med gamla anor

Prins Oscars dopklänning ägs av kungahuset och bars för första gången när prins Gustaf Adolf döptes 1906. Den har även burits av Gustaf Adolfs syskon samt av nuvarande kungen och hans systrar. Även kronprinsessan Victoria, Carl Philip och Madeleine samt deras hittills döpta barn har burit klänningen.

Klänningen är sydd i bomullsbatist och genombruten av valenciennesspets, med en underklänning i crèmerosa satinvävt siden med spetskantade ärmhålor.

– Det är en typ av dopklänning som vi känner igen även i dag och som först blev modern under empiren, säger Lena Rangström.

Empiren var en fransk konststil i början av 1800-talet.

Vid prinsessan Margarethas dop 1935 tillkom en cape till klänningen, med mössa av crèmefärgad sidensatin. I fodret på capen har samtliga dopbarns namn och datum broderats.

Källor: Hovets hemsida och Lena Rangström

Prinsessan Estelle. Prinsessan Leonore. Prins Nicolas. Prins Oscar. Prins Alexander.

De kungliga födslarna i Sverige har duggat tätt de senaste åren.

Det innebär också bråda dagar för kungafamiljens dopklänning – alla barnen har nämligen döpts i, eller ska döpas i, samma plagg.

Näst på tur att få bära dräkten är prins Oscar, andra barnet till kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Dopklänningen i fråga har använts vid kungliga dop i över hundra år. Den gjorde sin premiär 1906 när kungens pappa prins Gustaf Adolf döptes.

Och man kan undra hur det kommer sig att klänningen har hängt med så länge.

– Det finns väl även många andra privatfamiljer i samhället som har sådana traditioner, att om man äger en dopklänning så är det viktigt att alla barn i familjen får ha den. Det är en tradition och inte unikt för kungafamiljen, säger Lena Rangström, författare till boken Kanonsalut och vaggor, som handlar om kungliga födslar och dop genom tiderna.

Hon tycker att man kan se det återkommande användandet av samma dopklänning som något väldigt symboliskt.

– Att man knyter an till släkten, att nu är det här barnet upptaget i släkten genom dopet, säger Lena Rangström.