Fakta: De åtta kronorna

I den kungliga skattkammaren finns åtta prins- och prinsesskronor, tillverkade mellan 1650 och 1902. De har fördelats mellan kungabarnen, och deras gemåler och barn:

– Karl X Gustavs krona, arvfurstekronan, utförd 1650. Avsedd för kronprinsessan Victoria.

– Karl XIII:s krona, 1771. Prins Carl Philip.

– Prins Fredrik Adolfs krona, 1771. Prins Alexander.

– Prinsessan Sofia Albertinas krona, 1771. Prinsessan Sofia.

– Prinsessan Hedvig Elisabeth Charlottas krona, 1778. Prinsessan Madeleine och prins Nicolas.

– Oscar II:s krona, 1844. Prinsessan Estelle.

– Prinsessan Eugénies krona, 1860. Prinsessan Leonore.

– Prins Wilhelms krona, 1902. Prins Daniel och prins Oscar.

Fakta: Sveriges kungahus

Fakta: Prins Alexanders dop

Prins Alexanders dop äger rum i Drottningsholms slottskyrka fredag 9 september 2016.

Dopet förrättas av ärkebiskop Antje Jackelén. Inbjudna gäster är den närmaste familjen, representanter för utländska kungahus, riksdagen, regeringen och det officiella Sverige.

Prins Alexander döps i samma klänning som prinsessan Estelle, prins Oscar, prinsessan Leonore och prins Nicolas döptes i. Klänningen har varit i bruk som kungahusets dopklänning sedan 1906, och har burits av bland andra kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria.

Dopvattnet hämtas från en källa på Öland.

Källa: Sveriges kungahus

Fakta: Dopet, klockslag

Följande klockslag gäller för Prins Alexanders dop:

11.00-11.40: Gästerna anländer till kyrkan.

12.00: Dopgudstjänst i Drottningholms slottskyrka.

Cirka 12.45: Salut från Skeppsholmen samt HMS Kullen.

Cirka 12.50: Fotografering på trappan (vid fint väder).

Cirka 13.00: Mottagning i Ehrenstrahlsalongen.

Cirka 14.10: Överlämnande av gåvor från statsministern, talmannen, riksmarskalken och Sörmlands landshövding i Karl X:s galleri.

Därefter lunch för inbjudna gäster i Karl XI:s galleri.

Orsaken är att han är Carl-Philips och Sofias förstfödde. Även Victorias och Daniels första barn, Estelle, har en egen krona, liksom Madeleines och Chris O'Neills förstfödda, Leonore.

Däremot räcker inte kronorna till för andrabarnen. Prins Oscar delar krona med pappa Daniel, och prins Nicolas med mamma Madeleine.

Det är en direkt följd av att det bara finns åtta prins- och prinsesskronor i kungliga skattkammaren. Den äldsta, Karl X Gustavs krona eller arvfurstekronan, är tillverkad 1650 och avsedd för Victoria.

Slutade bära kronan

Sedan dess har det tillverkats kronor vid ett fåtal tillfällen, senast 1902. Därefter tog det stopp.

– Man byggde upp samlingen successivt. Men sedan lade man ned tillverkningen. Och i modern tid har det inte funnits några tankar på att göra nya kronor, säger Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet.

Det har med andra ord uppfattats som otidsenligt att börja göra nya prinskronor. Dessutom slutade kungligheterna att bära kronor på huvudet när Gustaf V avstod från att låta sig krönas då han blev kung 1907.

Tysk påverkan

– Varför är det ingen som egentligen vet, men troligen ville han vara modern. I Tyskland hade kejsar Wilhelm II nyligen avstått från kröning och krona, och på den tiden sneglade vi i Sverige ofta på tyskarna. I Storbritannien däremot, struntade man i vad tyskarna gjorde, och där har traditionen med kronor fortsatt, säger Harrison.

Numera tas kronorna bara fram vid vissa ceremonier, såväl de som är avsedda för kungen och drottningen, som de som är till för prinsarna och prinsessorna. De används vid vigslar, begravningar och dop och placeras då på speciella kuddar på så kallade regaliebord.

Kungens krona, som utfördes 1561 till Erik XIV:s kröning, kunde exempelvis ses när han gifte sig med Silvia.