Fakta: Stephen Frears

Född: 1941 i Leicester, England.

Bakgrund: Studerade juridik vid universitetet i Cambridge på 1960-talet. Tog sedan steget in i filmbranschen där han jobbade som regiassistent på bland annat "If...". Arbetade först mycket med tv och gjorde sin spelfilmsdebut med "Gumshoe" 1971. Det stora genombrottet kom med "Min sköna nya tvättomat" 1985. Har Oscarsnominerats för "Svindlarna" och "The queen". "The hi-lo country" fick Silverbjörnen på Berlins filmfestival.

Aktuell: Som mottagare av Bronshästen vid Stockholms filmfestival den 19 november. Priset delas ut i samband med premiären för "The program".

Filmen om den dopade idrottaren premiärvisas på filmfestivalen, där Frears föräras årets Lifetime Achievement award för sina insatser.

– Det är en fantastisk brottshistoria, säger han till TT.

Han har en imponerande rad filmer bakom sig, denne vitale man, som tillbringat hösten med att bokstavligt talat resa jorden runt för att tala om sin nya film. Genombrottet kom med "Min sköna tvättomat" 1985. Sedan dess har han gjort bland annat "Prick up your ears", "Farligt begär", "Svindlarna" (en av hans favoriter bland de egna filmerna), "High fidelity", "The queen" och "Philomena". Han var Oscarsnominerad för "Svindlarna" och "The queen", och verkar trivas i alla genrer.

– Jag har en låg tröskel när det gäller att bli uttråkad, säger han.

Dopad mästare

I "The program" berättar han om Lance Armstrong, som dopade sig till att vinna cykelloppet Tour de France åtta år i rad, som ständigt ljög om det och som till sist avslöjades mycket tack vare en enveten brittisk journalist.

– Jag har aldrig varit intresserad av cykling, utan det som intresserade mig här var att der var en fantastisk brottshistoria. Han dopade sig, han ljög och han avslöjades. Han var en av de människor som intalade sig att han stod över allt. Precis som Tony Blair, han led av samma illusioner.

Att filma alla cyklingsscener var oerhört svårt, berättar han, och Frears tackar sin lyckliga stjärna för att han gav Ben Foster huvudrollen.

– Jag vet inte vad det var med honom. Det bara kändes att han var rätt. Jag behövde inte träffa någon annan.

Tog droger

I Fosters förberedelser ingick inte bara träning utan också att ta de droger som Armstrong använde. I intervjuer efteråt har skådespelaren berättat att det trots "bra läkarhjälp" tog honom sex månader att skapa balans i kroppen igen efter att ha slutat med dopningspreparaten.

– Det var inget jag visste om. Jag fick reda på det för några dagar sedan, säger Stephen Frears när TT möter honom på filmfestivalen i Zurich.

I "Min sköna tvättomat" kritiserade Stephen Frears Thatcher, "The deal" var kritisk mot Tony Blair och Gordon Brown. När gör han en kritisk film om David Cameron?

– Jag har inte läst något bra manus om honom. Och jag gör helst film på andras manus. Jag är mer bekväm med det.

"Tim borde skämmas"

Vad sägs om en film om Sepp Blatter, avgående ordförande för det internationella fotbollsförbundet FIFA? Frears gapskrattar.

– Den har ju redan gjorts. Med Tim Roth. Och han spelade Rainier också. Tim borde skämmas. Hur kunde han vara med i två så dåliga filmer?

Nu ska Stephen Frears tillbringa ett dygn i Stockholm. Han är inte främmande för staden, han har varit där många gånger. Det han minns mest är det besök han gjorde vid minnesplaketten där Olof Palme mördades.

– Att det fanns en tid då en statsminister kunde gå ut på bio med sin fru utan att ha livvakter med sig. Ja, det var verkligen en annan tid vi levde i då. Det är min sorts land.