Fakta: Malmö Arab Film Festival

Årets Malmö Arab Film Festival hålls mellan den 30 september och den 5 oktober och är den sjätte i ordningen sedan starten 2011.

Festivalen är den största filmfestivalen med fokus på arabisk film som hålls utanför arabvärlden. I år visar man cirka 80 filmer från 16 olika länder.

Sedan 2014 turnerar Malmö Arab Film Festival även runt i Sverige. Senare i höst kommer Stockholm och Växjö kunna ta del av ett urval från Malmöfestivalens program.

Till helgen inleds den sjätte upplagan av Malmö Arab Film Festival, festivalen som startade som en gräsrotsrörelse men har kommit att utvecklas till en av de största i västvärlden som arbetar med den arabiska filmen i fokus.

– Det här året försöker vi stärka festivalen som en publik festival i Malmö. Det gör vi bland annat genom att för första gången instifta ett publikens pris, och att vi har dubbla visningar av alla långfilmer. Vi har i år också för första gången ett retrospektiv där vi visar arabiska klassiker i samarbete med Cinemateket, säger festivalproducenten Josef Kullengård.

Samtidigt har festivalen dragit ner på antalet filmer, från runt 120 filmer förra året till drygt 80 stycken i årets program.

– Vi har valt att minska antalet filmer något och fokuserar mindre på kortfilmer och mer på långfilmer – och fler visningar av långfilmer, säger Josef Kullengård.

Årets tema är Marocko. I filmsektionen In focus: Morocco visar festivalen ett urval ur de senaste fem årens marockanska filmproduktion. Sammanlagt 16 filmer inklusive 3 från tävlingssektionerna ingår i temat.

Vad får man absolut inte missa på årets festival, enligt dig?

– Invigningen med filmen "Nawara", i närvaro av regissören Hala Khalil! Det är en väldigt unik film, ett slags berättelse om hur den lilla människan i Kairo blir fångad mellan stora politiska krafter efter Tahrirtorgsrevolutionen.