– Det är väldigt svårt att spela sig själv naturligt, utan att låta spelad. Att man ska vara sig själv men samtidigt läsa repliker.

Josephine Bornebusch om att spela sig själv.

Fakta: Rachel Mohlin och Josephine Bornebusch

Rachel Mohlin, född 1973, tv-debuterade i såpan "Vänner och fiender". Har genom åren hörts i radioprogram som "Public service" och synts i tv-serier som "Kvarteret Skatan" och Partaj.

Josephine Bornebusch, född 1981, filmdebuterade redan som tvååring i "Moderna människor". Har genom åren synts i tv-serier som "Rederiet", "Solsidan" och Welcome to Sweden".

Fakta: Komiker som spelar sig själva

En lång rad komiker och skådespelare har spelat mer eller mindre skruvade versioner av sig själva i tv-serier. Några exempel:

"Seinfeld". Komikern Jerry Seinfeld spelade en version av sig själv och flera av de andra rollfigurerna var baserade på hans vänner. Sändes mellan 1989 och 1998 och har ofta kallats världens bästa tv-serie.

"Simma lugnt, Larry". "Seinfelds" medskapare och producent, Larry David, spelar en tillskruvad variant av sig själv i den hyllade HBO-serien. Sändes mellan 2000 och 2011, serien är inte nedlagd men ligger på is.

"Ulveson och Herngren". Svensk komediserie från 2004 där man får följa skruvade versioner av Johan Ulveson och Felix Herngren under arbetet med ett tv-program. Gjordes häromåret i en amerikansk variant, "The comedians", med Billy Crystal och Josh Gad.

"Doll and Em". Brittisk komediserie om skådespelaren Em (Emily Mortimer) som gör filmkarriär i Hollywood och anställer sin bästa kompis Doll (Dolly Wells) som assistent.

TV3:s nya tv-serie "Rachel och Jossan: Utan filter" handlar om att Rachel Mohlin och Josephine Bornebusch ska göra en ny tv-serie för TV3.

Det handlar dock inte om en dokumentär skildring. Mohlin och Bornebusch har i stället tagit sig an ett slags fiktiv verklighet.

– Rachel och Jossan är versioner av oss själva. Det är olika sidor som vi har processat in i de här fiktiva karaktärerna, säger Rachel Mohlin.

Idén var hennes från början – hon hade funderat på hur det skulle vara att skriva en roll baserad på sig själv och dramatisera sitt eget liv. Josephine Bornebusch hade samtidigt funderat på det här med att produktionsbolag ofta pitchar idéer för henne med frasen "vi vill bara att du ska vara dig själv".

– Vi satte oss ner och pratade och insåg att vi egentligen hade samma idéer fast lite olika spår. Sedan möttes de i det här fina som vi har gjort nu, säger Josephine Bornebusch.

"Ville ta ansvar"

Under seriens gång tas frågeställningar som "konsten att vara sig själv" upp – att man är olika personer i olika relationer.

– När allt det där flyter ihop på något sätt, för det gör det för Rachel och Jossan, så blir det lite så här "vem är jag nu, är vi vänner, är vi kollegor, är vi kära, vem fan är jag?", säger Josephine Bornebusch.

"Rachel och Jossan: Utan filter" är helt och hållet de båda komikerna och skådespelarnas skapelse – de har skrivit, sålt in, regisserat och spelat huvudrollerna.

– Vi har tagit mycket ansvar och vi ville ha det så också, eftersom vi gör versioner av oss själva. Det var extra viktigt att vi fick göra just det här helt själva, att få bestämma hur bilden av oss skulle bli i en dramatiserad form, säger Rachel Mohlin.

"Surrealistisk bild"

Att spela en fiktiv version av sig själv är inget nytt i komedigenren – Jerry Seinfeld gjorde det i "Seinfeld", Larry David i "Simma lugnt, Larry" och i Sverige gjorde Johan Ulveson och Felix Herngren något liknande i "Ulveson och Herngren".

Rachel Mohlin och Josephine Bornebusch nämner också Emily Mortimers "Doll and Em" och "Vänner"-stjärnan Lisa Kudrows "The comeback" som stora inspirationskällor.

– Jag tror att det är komiskt tacksamt att skriva om för det är sådana kontraster hela tiden, att det pågår en filmisk tv-verklighet samtidigt som man ska försöka baxa runt sitt eget liv. Att sitta i peruk eller bjällerhatt och stå ut med sina sorger och vedermödor och ändå leverera, säger Rachel Mohlin.

– Det är en så surrealistisk bild att jag tror att många i den här världen känner att det här är något som de som inte är i den här världen måste se, för det är så sjukt att man står där med clownmun och hämtar på dagis, säger Josephine Bornebusch.

"Rachel och Jossan: Utan filter" får premiär på TV3 den 12 november,