Fakta: Kjell Alinge

Född och uppvuxen i Arvika 1943. Började göra radio 1963 i program som "Zig-zag" och "Zzzummmer". Gjorde legendariska programmet "Hemma hos" med Janne Forssell på 1970-talet och ledde från 1980 "Eldorado" i P3. Sedermera flyttade programmet till P2.

Kjell Alinge vann flera priser under sin karriär, bland annat tilldelades han kulturpriset Spelmannen 1990 och Stora radioprisets hederspris 2013.

En av Sveriges mest kända radioröster har tystnat. Kjell Alinges radiokarriär varade i 50 år. Han är mest känd för det närmast anarkistiska humorprogrammet "Hemma hos..." med Janne Forssell på 1970-talet och "Eldorado", som började sändas 1980.

Det var i "Eldorado" som syntpopgruppen Adolphson-Falk fick sitt stora genombrott, och när Titiyo släppte sin genombrottslåt "Man in the moon" 1990 valde Alinge att endast spela den låten under programmets två timmar.

Dahlgren tacksam

En annan som fick sitt genombrott tack vare Kjell Alinge är Eva Dahlgren.

– Han tog hand om mig när jag var liten och rädd rockpoet från Nynäshamn. Han tog in mig i radiostudion och gjorde några jättehärliga inspelningar med mig. Jag var ju runt 20 och inte så bekväm med min röst på den tiden. Den var ju mjuk och vän och låg, men Kjell såg någonting i den och använde den, säger Eva Dahlgren till Sveriges Radios "Kulturnytt" och fortsätter:

– Han vände på min tanke om min egen röst och för det kommer jag att vara honom evigt tacksam.

Glimten i ögat

Sveriges Radios vd Cilla Benkö säger att Kjell Alinge var en av Sveriges Radios stora musikprofiler.

– Han är en person som väldigt många av Sveriges Radios lyssnare indirekt känner att de känner och som många kan förknippa sig med och som många visste vem det var, säger hon till TT.

– När man pratar om honom som radiomänniska tycker jag att det som utmärkte Kjell, och det som han var banbrytande inom, var att han kunde kombinera glimten i ögat-programlederiet-journalistiken som både lockade till skratt och kanske en tår ibland med en otrolig kunskap. Det gjorde att han blev den här trovärdiga guiden, den man ville lyssna på, den man ville följa.