5 saker att hålla koll på

• Cookies N Beans. 20.00 Stortorgets takscen. Ösig countrypop.

• Sophie Zelmani. 21.30 Stortorgets takscen. Vemodig, stämningsfull gitarrpop.

• Räfven. 23.15 Stortorgets takscen. 

• Retarded Poets. 22.00 Mårtenstorget, stora scenen. Upptäck den lokala hiphopakten bestående av DJ-duon Ellenpee och rapparen Chris P.

• Filmvisning – Kino. Kino visar total 16 filmer under dagen, bland annat hajpade ”Pojktanten” (19.45).

Åttamannabandet Räfven har blivit kända, inte bara i Sverige, utan också i England och Japan för sin intensiva, instrumentala folkmusikpunk med tydliga influenser från Balkan. 

Göteborgsbandets spelning på lördag sker på Stortorgets takscen klockan 23.15. Men deras bana började bokstavligt talat i en annan del av stadsrummet. Nämligen gatan.

– Under våren och sommaren 2003, i samband med krigsutbrottet i Irak, förekom många fredsdemonstrationer. Då drog vi ut på gatorna och började spela ihop, säger Martin Nurmi, Räfvens saxofonist. 

Med tiden har gatuspelningarna blivit färre. Men mentaliteten lever kvar.

– Vi har tagit med oss mycket upp på scen av det vi hade när vi spelade på gatan. Det är mycket publikkontakt, spontanitet och intensitet. Annars stannar ingen, och då blir det inga pengar, och ingen mat, säger Martin Nurmi.

Förra året släppte bandet sitt fjärde album, ”Svensk kultur”. Skivan var ett ställningstagande mot Sverigedemokraterna och främlingsfientlighet.

– Vad som är svensk kultur är en viktig diskussion. Men viktigast för oss är att lira musik och sprida glädje, säger Martin Nurmi.

Bandet har spelat i Lund tidigare – Martin Nurmi har även bott där i ett år. Men det här är första gången de är med under Kulturnatten.

– Vi ser väldigt mycket fram emot det. Det ska bli kul att få bidra.

Se hela programmet på lund.se/kulturnatten.