Fakta: Ralph Fiennes

Namn: Ralph Nathaniel Twisleton-Wykeham-Fiennes.

Född: 1962 i Ipswich i England.

Kuriosa: Är släkt på långt håll med prins Charles. Brodern Joseph Fiennes är också skådespelare, systern Martha är regissör, brodern Magnus kompositör, systern Sophie är filmregissör och producent och brodern Jacob är konservator.

Bakgrund: Utbildad vid Royal Academy of Dramatic Art. Började som teaterskådespelare, bland annat på Royal Shakespeare Company. 1992 gjorde han filmdebut som Heathcliff i "Svindlande höjder". Bland de många filmer han medverkat i märks "Schindlers list", "Den engelske patienten", "Harry Potter och den flammande bägaren", "The constant gardener" och "Grand Budapest Hotel".

Aktuell: I "A bigger splash" och "Hail, Caesar!" som precis har fått svensk biopremiär.

– Fast det är ju inte så att jag bestämmer mig för att nu ska jag göra någonting roligt. Jag går på magkänslan när jag väljer roller, säger Fiennes till TT.

Och den magkänslan fick honom att i Luca Guadagninos film göra en vildsint och yster dans i och utanför den italienska villa där filmens handling utspelas. Trots att det är en film som mer lutar åt thrillerhållet, drog dansen ner skrattsalvor och applåder vid premiärvisningen på Venedigfestivalen i höstas. När TT möter Fiennes några dagar senare säger han:

– Jag hade en koreograf, som gick igenom rörelser och steg med mig. Sedan repeterade vi i flera veckor, och vi tog om scenen ett antal gånger, hur många gånger vet jag inte. Men vi klarade av det på en dag.

Oväntat besök

I "A bigger splash" spelar Tilda Swinton och Matthias Schonaerts ett par som bor i en villa på en italiensk ö. En dag får de oväntat besök av hennes gamle partner (Fiennes) och dennes dotter (Dakota Johnson från "Fifty shades of Grey"). Stämningen i huset blir alltmer laddad och det är uppenbart att det kommer att bli någon form av urladdning.

– Det är en film som är komedi, drama, thriller. Jag tycker om när filmer inte kan sorteras in under någon genre, att man inte kan sätta en stämpel på dem, säger Fiennes.

Han säger att han blev intresserad av filmen inte minst för att han ville arbeta med Luca Guadagnino.

– Han är öppen och instinktiv. Han är mycket okonventionell och gör modiga val. Manuset var likadant, det kändes levande och det kändes som om det ändrade sig och bytte skepnad.

Ond och rolig

Under de senaste åren har vi inte bara sett honom som den onde Voldemort i Harry Potterfilmerna och som James Bonds nye M, utan även i filmer som Wes Andersons "Grand Budapest Hotel" har han visat att han också kan vara rolig.

– Det kommer med filmen, det är inte så att jag letar efter komedier.

Men det är i en sådan vi också kan se honom på bio just nu. Han är med i bröderna Coens Hollywood-komedi "Hail, Caesar!", som öppnade filmfestivalen i Berlin och som har svensk biopremiär 19/2.