Rapsymphonic

• Vad. Konserten ”Rapsymphonic” med Rikard de Bruin & Kompaniett och Kungliga Filharmonikerna under ledning av dirigent Andreas Hanson.
• När. Torsdag 30 augusti klockan 19–20.
• Var. I Arenan på Fryshuset. 
• Pris. Gratis.

Den 30 augusti korsas klassisk musik med hiphop på Arenan i Fryshuset. Kvällen inleds med att Kungliga Filharmonikerna spelar klassiska stycken följt av ett möte mellan en streetdansare och en cellist. Sedan framför Rikard ”RMK” de Bruin, 23, och hans band Kompaniett några av sina låtar innan konserten avslutas med att de tar ton ihop med Kungliga Filharmonikerna. 

Konserten – som är gratis – går passande under namnet ”Rapsymphonic” och är ett resultat av att Rikard de Bruin hörde att Konserthuset ville nå ut till en yngre publik. Kul, tänkte han som hade en vision om att skapa ett möte över musikgenrer och mellan målgrupper. 

– Jag kommer från en musikalisk familj och är uppvuxen med att gå på musikaler och opera. Bland unga är det inte lika hippt att gå på opera som att gå på en rapkonsert och det finkulturella folket missar mycket av det som finns inom subkulturerna. Jag vill skapa ett event där en kille från förorten med kepsen på sned kan möta en tant från Östermalm och där de båda får ut det de vill, säger Rikard de Bruin. 

Projektstödet Ung aktiv kultur på Stockholms läns landsting gillade hans idé och gav honom 100 000 kronor för att förverkliga den. 

– Jag har inte insett hur stort det här är ännu, säger Rikard de Bruin. 

Vad säger dina kompisar om konserten?

– De tycker att det är lite sjukt att det är jag som styr upp den. De vet att Kungliga Filharmonikerna finns men de har inte hört dem spela, säger Rikard de Bruin.