Polisen har släppt en video från en övervakningskamera som visar hur Collins – som även han skulle uppträda under kvällen – avfyrar minst ett skott i klubbens VIP-avdelning.

Enligt polisen är den avlidne Collins vän och livvakt, som sköts i magen. Collins själv ska vara bland de skadade då han ska ha skjutit sig själv i benet.

Polisen har hittat fem patroner från en niomillimeterspistol på platsen. Enligt myndigheterna ska skotten ha avlossats under ett bråk som startade i Green room som ligger intill VIP-avdelningen.

– Bråket pågick i ungefär fem minuter och sedan drog någon fram en pistol, säger Robert Boyce, talesperson för polisen i New York.

Rapparen TI som inte hunnit kliva på scenen när skottlossningen ägde rum uttryckte sitt deltagande med de drabbade och deras anhöriga på Twitter.

"Mitt hjärta är tungt. Vår musik ska rädda liv, så som den har räddat mitt och många andras. Mina innerliga kondoleanser till familjerna som tagit skada och mina böner är med alla de skadade. Respekt, Tip."