Fakta

Pris: A la carte 45 - 310 kr. Lunch 87 - 155 kr Meny á 3 rätter 375 kr

Öppettider: Mån - Ons 9-16 Tors 9-22 Fre 9 - 23 Lör 12 - 23 Sön 11 - 18. Lunch serveras 11.30 - 14.30

Adress: Stationsvägen 2, Staffanstorp

Betyg: 3/5

Vegetariskt utbud: Smalt.

Undvik: Kaffe på maten. Rävgift.

Missa inte: Att testa souschefens prisbelönta burgare på tupp. Serveras endast idag fredag den 14/ 10 kl 16-21. 

Staffanstorps Gästis

Betyg: 3/5

Vi kör längs åkrar och fält i bedövande vackert höstlandskap där träden flammar i rött, gult och brunt. Vi är på väg till orten som idag torde vara mest känd för en fiktiv lätt överviktig rödlätt donna med starka åsikter. Men här finns även en av Skånes få kvarvarande gästgivaregårdar. 1857 fick gästgiveriet sina rättigheter och sedan dess har otaliga julbord, gåsmiddagar och påskbuffér avlöst varandra. Den vackra byggnaden har varsamt restaurerats upp och målats i grå toner. Interiören är en mix av gammalt och nytt och andas historia i de rymliga salarna med sittplats för många. Målade matiga stilleben på väggarna och kristallkronor i tak ramar in.

►LÄS MER: Lillasyster till Noma levererar

En del av huset inhyser en mer modern yta med lång bardisk, fondtapeter och möbler i skinn. Vi väljer veckan fisk och skånsk äggakaka från en meny som i sin helhet bjuder på klassiskt svensk traditionell husman med viss twist där bla en egenförvaltad hängmörad ryggbiff från Friskatorpet, en av Skånes främre köttproducenter, finns med. Dock saknar jag fler vegetariska alternativ på en överlag köttig meny trots ett generöst salladsbord. Dryckesutbudet är spretigt men intressant där kommersiella viner från bolaget delar plats med välproducerade mikro-öler och roliga snapsar, speciellt framtagna för huset. Servicen är rapp och vänlig och det märks tydligt att det är ett sammansvetsat gäng som arbetat ihop ett tag. Det är ganska ovanligt att se på krogarna idag.

Fisken, en filé på spätta serveras med höstkantareller och färskt riven pepparrot i mängd omgiven av kokt potatis och skirat smör. Det är en utmärkt välbalanserad anrättning där spättan stekts till perfektion och gifter sig väl med de mustiga kantarellerna och den starka färska pepparroten. En på pappret enkel rätt men tror mig, det är få som lyckas väl. Här vet kocken precis vad han sysslar med. Äggakakan, denna traditionella maträtt tillhörande skånskt matkulturarv, är dessvärre en besvikelse.

►LÄS MER: Snabbmat med hjärta och värme

Jag saknar den fasta men ändå krämiga konsistensen och den där skönt gyllenbruna ytan som en redig äggakaka ska ha. Istället blir det en aning torrt och ugnspannkaka över rätten som dessutom toppats med nästintill bränt fläsk. Inte ens de färska lingonen lyckas rädda upp och det är trist. En fint bakad bit chokladkaka med hög halt kakao blir ett lagom sött avslut men kaffet ställs åt sidan då det är alltför beskt och nästintill bränt. Det finns många bra kafferostare i Skåne att ta hjälp av här.

Trots viss besvikelse över en riktig skånsk klassiker är Staffanstorps Gästis ett viktigt inslag på den skånska matkartan. Dels för ett stycke kulturhistoria i byggnad och miljö men även för tillvaratagandet av den traditionella svenska kokkonsten med alltigenom hög kvalité av närproducerade råvaror samt uppmärksammande och genomförande av traditionella mathögtider. Det är en aning spretigt bland kastrullerna men med hjärta, själ och mycket smör. Det gillar jag och säkerligen Tiffany Persson med.