Fakta: Årets stjärnor på slottet

Första programmet: Claire Wikholm, redan sänt.

Claire Wikholm, 71 år, är skådespelerska och författare och har varit verksam inom film, tv och teater sedan 1960-talet. Hon är känd från bland annat adventskalendern "Broster, Broster!", kultfilmen "Vi hade i alla fall tur med vädret" och en lång rad roller på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Andra programmet: Morgan Alling, sänds 2/1

Morgan Alling, 47 år, är skådespelare, regissör, författare och föreläsare och fick sitt genombrott med tv-serien "Tippen". Han spelar pappa i de populära "Sune"-filmerna och var nyligen aktuell med sin dokumentärserie "Morgans mission" på SVT. I boken "Kriget är slut" berättar han om sin tuffa barndom med alkoholiserade föräldrar och flytt mellan olika barnhem och fosterfamiljer.

Tredje programmet: Amanda Ooms, sänds 9/1

Amanda Ooms, 51 år, är skådespelerska, författare och konstnär och fick sitt genombrott i Suzanne Ostens film "Bröderna Mozart". Under 1990-talet inledde hon en internationell karriär men har även spelat huvudroller i stora svenska filmer som "Så vit som en snö", "Harrys döttrar" och "Maria Larssons eviga ögonblick".

Fjärde programmet: Stefan Sauk, sänds 16/1

Stefan Sauk, 60 år, är skådespelaren som fick sitt genombrott med humorsketcher kallade "Tillfälligt avbrott" i satirprogrammet "Lorry". Han spelade Jan Guillous hjälte Carl Hamilton i långfilmen "Vendetta" och har sedan dess haft en rad roller i stora svenska filmer.

Femte programmet: Marika Lagercrantz, sänds 23/1

Marika Lagercrantz, 61 år, är skådespelerska med en lång karriär på Stockholms Stadsteater och Dramaten. Hon har medverkat i en rad långfilmer, som Bo Widerbergs "Lust och fägring stor" och "Män som hatar kvinnor". Under åren 2011–2014 var hon kulturråd på Sveriges ambassad i Berlin.

Fakta: Tidigare deltagare i programmet

Säsong 1: Maud Adams, Börje Ahlstedt, Peter Harryson, Mona Malm, Sven-Bertil Taube.

Säsong 2: Britt Ekland, Magnus Härenstam, Jan Malmsjö, Arja Saijonmaa, Peter Stormare.

Säsong 3: Janne "Loffe" Carlsson, Kjerstin Dellert, Jonas Gardell, Staffan Scheja, Christina Schollin.

Säsong 4: Kjell Bergqvist, Tommy Körberg, Siw Malmkvist, Björn Ranelid, Meg Westergren.

Säsong 5: Ulf Brunnberg, Marie Göranzon, Dan Ekborg, Monica Dominique, Niklas Strömstedt.

Säsong 6: Kim Anderzon, Louise Hoffsten, Christer Lindarw, Johan Rabaeus, Johan Rheborg.

Säsong 7: Ewa Fröling, Robert Gustafsson, Claes Malmberg, Barbro "Lill-Babs" Svensson, Philip Zandén.

Säsong 8: Leif Andrée, Malena Ernman, Maria Lundqvist, Claes Månsson, Lasse Åberg.

Säsong 9: Harrie Andersson, Helena Bergström, Özz Nûjen, Örjan Ramberg, Rikard Wolff.

– Jag fick inte prata till punkt i princip. Och jag fick också kommentarer som inte var så jäkla snälla. Det gjorde rätt ont faktiskt, om jag ska vara ärlig, säger Morgan Alling till TT.

Skådespelaren Morgan Alling är andre man ut i SVT:s underhållningsprogram. Han har laddat upp med en dag där deltagarna får leva ut sina inre clowner – en smärre pärs för dem som likt Stefan Sauk hela livet hållit sig ifrån den traditionella clownrollen. Men Allings dag präglas också av djup svärta. Berättelsen om hans barndom och ungdomsår kantas av svek, misshandel och övergrepp.

Viktigt vara öppen

Det var ändå naturligt för honom att vara öppen om det svåra han varit med om i livet:

– När man pratar om det och visar det i tv, visar att vi kan prata om det här, att det är smärtsamt, men ingenting konstigt, då hjälper det och stärker andra. Jag kan tycka att det är fantastiskt att vi vågar prata om det.

Claire Wikholm är på hugget under dagen, ställer intresserade frågor, men avbryter också och ifrågasätter Morgan Alling på ett till synes okänsligt sätt. När han berättar om sin karriär och framgångarna med tv-programmet "Tippen" tröttnar hon på utläggningarna och utbrister:

– Jag tycker du är ganska självgod.

Morgan Alling berättar att mycket av det som sades under inspelningen trots allt har klippts bort.

– Men man kan ju inte klippa bort det helt. Jag tycker det är bra för det visar på min mognad. För 15 år sedan hade jag blivit helt knäckt och hoppat av och gått om någon sagt saker som "du är så självgod". Andra får döma, men är det något jag inte är, tycker jag, så är det självgod.

Hur är din relation till Claire Wikholm i dag?

– Hon är en kollega. Jag umgås inte med människor som har ett behov av att sätta sig på andra människor, jag säger hej och sedan är det bra.