Bakgrund: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York, där han växte upp. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell.

Kontroversiell miljardär och tv-personlighet (bland annat från dokusåpan "The Apprentice") som också äger golfbanor, skönhetstävlingar och medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap, vilket kan bli problematiskt om han ska vinna röster bland USA:s kristna höger.

Offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i fjol och har lett kampen om Republikanernas presidentnominering sedan dess.

Säger sig ha omfattande idéer för USA:s ekonomi och arbetsmarknad. Förespråkar låga skatter. Har sagt att han ska motarbeta Obamas sjukförsäkringsreform och säger sig vara emot stränga vapenlagar och emot abort trots att han tidigare haft motsatt ståndpunkt.

Källor: Donald Trumps egna hemsidor, Ontheissues.org med flera

Frågan är om övriga aspiranter – som Texassenatorn Ted Cruz, Floridasenatorn Marco Rubio och den tidigare neurokirurgen Ben Carson – får tillfälle att lägga ut orden lite mer om Trump inte står i mitten och dominerar. En andra fråga är om Fox News får lika höga tittarsiffror på debatten, eller om väljare landet över i stället väljer att se sändningar från det insamlingsevenemang för krigsveteraner som Trump sagt att han ska stå värd för samtidigt.

Bråket mellan Trump och den konservativa tv-kanalen Fox News sträcker sig tillbaka till en debatt i augusti då tv-ankaret och debattmoderatorn Megyn Kelly frågade Trump om hans kvinnosyn, vilket ledde till en infekterad ordväxling.

Trump har försökt få bort Kelly från debatten i Iowa, med argument som att hon är partisk och att han inte skulle få en rättvis behandling. Men kanalen har vägrat att backa, och ironiserat över Trumps beteende. Och Trump slår tillbaka: "Jag vägrar att kalla Megyn Kelly för en bimbo, för det vore politiskt inkorrekt. I stället kallar jag henne bara för en lättviktsreporter", skriver han på Twitter.