Fakta: Reza Madadi

Född: 20 juni 1978 i Teheran, Iran. Kom till Sverige som 11-åring och växte upp i Gottsunda, Uppsala.

Bioaktuell i dokumentärfilmen "Mad Dog", som går upp på svenska biografer den 7 oktober.

Skulle ha gått sin sjätte UFC-match i Manchester den 8 oktober men tvingades i dagarna att ställa in på grund av en ögonskada.

Det började med ett möte på en svensexa.

MMA-stjärnan Reza Madadi, som nyligen hade dömts för rånet på Stureplan i Stockholm, skulle köra en skojmatch mot en blivande brudgum. Efteråt kommer en av deltagarna, Christian Albinsson, fram till Madadi och börjar ställa frågor om hans skuld.

– Det var som en kniv i hjärtat. Jag kände att "vad fan vet du om mig?", säger Reza Madadi om mötet.

Efter några dagar ringer telefonen. Christian Albinsson undrar om Reza Madadi kan tänka sig att medverka i en dokumentärfilm.

Rastlös MMA-stjärna

Det har gått över tre år sedan dess och en rastlös Reza Madadi kliver in på Christian Albinssons Södermalmskontor. Egentligen ligger han i hårdträning inför en kommande UFC-match i Manchester, men han har varit hängig och tvingats ta en vilodag.

För Madadi är träningen som att andas. Han blir frustrerad av att tvingas vila.

– Å andra sidan så är min tro att det finns en snäll gud som älskar oss och har valt en väg för oss alla. Så när sånt här händer försöker jag ta det med en nypa salt. Jag tänker att det finns en mening bakom att det händer. Det är bara att kriga och gå vidare.

Tänkte du så tidigare?

– Nej. Det gjorde jag inte, säger Reza Madadi. Han suckar.

Nekar fortfarande

Reza Madadi har hela tiden nekat till det brott han dömts för, även om han erkänner viss inblandning. Häleri, eller möjligen försök till häleri, kallar han det för i filmen.

– Alla människor kan göra fel. Det är inte fel att göra fel, säger han. Sen hejdar han sig och räknar upp några saker som han inte anser ingår i mottot, som våldtäkt, pedofili och kvinnomisshandel, innan han fortsätter:

– Man kan göra fel. Men det är fel att göra samma misstag igen.

Ville inte filmas

Efter domen sparkades Madadi ut av UFC. Hans sponsoravtal gick om intet och många vänner försvann. Själv kom han fram till att han måste välja.

– Antingen kastar du in handduken, eller så tänker du att jag ska fan kämpa mig tillbaka, på ett eller annat sätt.

Reza Madadi ville först inte alls medverka i någon film.

– Men ju mer tiden gick desto mer kände jag att jag inte ville sluta på det här sättet. Jag kommer att ställas till svars av mina barn och mig själv i framtiden. Så jag bestämde att okej, de får en ärlig chans att komma mig inpå livet.

När allt rasar

I filmen talar Madadi om hur det kändes att inse att han i och med fängelsestraffet skulle missa en del av sin sons uppväxt. Hur har papparollen förändrat honom?

– Förändringarna märker du inte själv. Men du får ju ett annat ansvar. Du gör allt för barnet. Har man lite vett i skallen vill man såklart att barnen ska ha det bästa, säger Reza Madadi.

– Jag växte själv upp utan farsa, och visst kan jag känna i efterhand att min uppväxt var för jävlig. Men samtidigt är jag väldigt glad och tacksam för det jag har i dag.