Fakta: Riksteaterhösten i urval

"Tjärdalen", efter Sara Lidmans debutroman. För musik och sångtexter står Carl Åkerlund och Jonas Svennem från bandet Winhill/Losehill. Premiär 23 september i Umeå.

"Fäboland", ett slags Thelma och Louise i folkmusiktappning av och med Sara Parkman, Samantha Ohlanders och Hampus Norén. Premiär i Järvsö den 27 september.

"Dagbrott", Anders Duus nyskrivna föreställning om gruvbrytningen i Sápmi. Sara Giese regisserar. Urpremiär i Lomma, 30 september.

"Främling", Gertrud Larssons nyskrivna föreställning om entreprenören Bert Karlsson, tar avstamp i hans ambition att bygga upp ett "Asyl-Ikea". En samproduktion med Uppsala stadsteater som får urpremiär i Skövde den 9 oktober.

"Nina – a story about me and Nina Simone" av och med Josette Bushell-Mingo, i samarbete med brittiska Unity Theatre. Urpremiär i Liverpool, därefter Sverigepremiär i Vilhelmina den 15 november.

"Transeiciòn", en dansföreställning som blandar afrokubanska transritualer med klubbvärldens dans. Lisa Janbell står för koreografin. Premiär 13 september på Södra teatern i Stockholm.

När byns särling, Räven, får benet skadat sätts moralen på prov. Ingen kallar på doktorn, eller agerar den barmärtiga samariten. Med sin debutroman från 1953 placerade sig Sara Lidman mitt i den europeiska moralfilosofiska traditionen och det är också avstampen för Carolina Frände som, tillsammans med Joakim Rindö och Carl Åkerlund, har gjort musikteater av "Tjärdalen".

– Det är tyvärr väldigt igenkännbart. Och jag tänker att det är precis det som Sara Lidman ofta diskuterar, stora moraliska frågor utifrån den lilla platsen. Hon pratade ju ofta om byn i världen, om byn som en bild för hur vi lever tillsammans, säger Carolina Frände.

Josette och Nina

Rikteaterhösten rymmer också Sara Parkmans och Samantha Ohlanders feministiska "Fäboland", liksom Josette Bushell-Mingos "Nina", en djupt personlig musikföreställning om henne själv, sångerskan Nina Simone – och alla andra.

– Nina var triumferande, stark och fantastisk, men under vilka villkor jobbade hon? När JFK och Martin Luther King var döda gav hon upp. Och vad ska man göra, när inget ändras och man står där i korsningen? Hjälp mig publik, säger Josette Bushell-Mingo.

På vårrepertoaren finns den nyskrivna barnmusikalen "Lilla stora livet" med manus av Lotta Olsson och Ulf Nilsson och musik av Frida Hyvönen.

Fängslande texter

Samtidigt teaterdebuterar journalisten Martin Schibbye på Riksteatern i "Kality", en förställning baserad på texter från 20 etiopiska journalister som har suttit i Kalityfängelset i Addis Abeba på grund av sitt arbete. En av dem, Reyota Alemo,träffade Schibbye när han själv satt fängslad där.

– Den största skräcken var inte att man skulle bli skjuten eller dödad, utan att man skulle bli bortglömd, berättar han.

Förutom Schibbye själv medverkar två skådespelare samt en lokal journalist från varje spelplats.