Gyldene Freden
Betyg: 3 av 5

Österlånggatan 51. Dyrt, gott och turist-tätt på Stockholms äldsta stadskrog.

Missa inte
Gyldene Fredens egen snaps ”Gyldene” till kräftorna. Bra namn på bra snaps.

Undvik
Ett besök om du är fattig diktare på jakt efter stamkrog. Gyldene Freden är dyrt.

Pris
Förrätter: 165–320 kr.
Huvudrätter: 195–395 kr. 
Desserter: 65–120 kr. 
3-rätters: 815 kr.

Öppet
Mån–tors: 17–22.
Fredag: 17–23. 
Lördag: 13–23.

En av de där riktigt omistliga Stockholmsupplevelserna är ju att i augusti gå ut och käka kräftor på krogen. Allra helst gör man detta så klart på gamla livliga Stockholmsinstitutioner som Sturehof, Prinsen, Operakällaren eller Tennstopet. Men sedan finns det ju faktiskt också en krog som ut-stockholmar alla andra Stockholmskrogar: Gyldene Freden.

Gyldene Freden grundades 1722 och har en svensk (manlig) kulturpersonlighet sedan dess blivit lite för berusad och utbrustit ”BRODER!” så är chansen stor att han gjort det just här. Till stamgästerna räknas Carl-Michael Bellman, Evert Taube, Jussi Björling, Slas, Nils Ferlin, Cornelis Vreeswijk och Anders Zorn. 

I dag är det lite glesare mellan diktarna men fastigheten ägs i alla fall av Svenska Akademien (kulturinstitutionen, inte reggaekollektivet från Landskrona) som även äter ärtsoppa här varje torsdag. 

Tyvärr sitter det dock så mycket Stockholmshistoria i stenväggarna att Stockholm-arna sällan själva går hit. Särskilt sommartid tas krogen i stället över av turister. Vid mitt besök är de flesta andra gäster amerikaner och vid ett tillfälle hör jag servitören beskriva kräftorna ”like small lobsters ungefär”. Inget fel på turister, men det är lite synd på så vackra och väl bevarade lokaler att ett besök ibland tangerar att bli en Skansenattraktion.

Men jag låter mig inte nedslås utan beställer krogens 3-rätters kräftmiddag för 815 kronor. Kräftorna är svenska och kommer i en väl tilltagen portion med ett kryddbröd och en mycket god kumminkryddad ost till. Kräftorna är stora och vackert röda med perfekt sälta och smak, även om ett par av dem är lite väl lösa i hullet. Till huvudrätt äter vi Gyldene fredens egenfiskad abborre med kantareller. Rätten är mild, smörig och en perfekt komponerad lättnad för kräftrispad mun. 

Den avslutande smultron-pavlovan är också bra – men kanske lite väl syrlig för den här godisgrisen.