Fakta: Fler kravfyllda inspelningar

"Les Misérables" (2012) där Ann Hathaway tvingades gå ner rejält i vikt inför och under själva filminspelningen.

"Bridget Jones dagbok" (2001) där Renee Zellweger fick gå upp i vikt inför inspelningen.

"The machinist" (2004) där Christian Bale blev smal som ett skelett för att passa in i rollen.

"Monster" (2003) där Charlize Theron förutom att gå upp i vikt fick raka av sig ögonbrynen och bära löständer.

"Dallas buyers club" (2013) där Matthew McConaughey magrade ordentligt för sin roll.

– De visste ju om att det krävdes av dem, säger regissören Ron Howard till TT.

"In the heart of the sea" bygger på den sanna berättelsen om hur valfångstfartyget Essex 1820 sänktes av en stor val. De överlevande sjömännen tillbringade veckor i små båtar och tvingades till sist till kannibalism för att klara sig. Berättelsen om attacken inspirerade Herman Melville till att 1850 skriva sin epokgörande roman Moby Dick.

– Visst har vi komprimerat vissa händelser, men i princip tycker jag att filmen ger en bra bild av det som verkligen hände, säger Howard.

Skådespelare och regissör

En gång i tiden var han skådespelare i tv-serien "Gänget och jag" och filmer som "Sista natten med gänget", numera är han Oscarsbelönad regissör med bland annat "A beautiful mind" och "Da Vinci-koden" bakom sig.

– "In the heart of the sea" filmades i sekvens, vilket är underbart för en regissör. Vi gjorde det också på "A beautiful mind", då för att ge Russell Crowes karaktär en möjlighet att gå in i sin sjukdom. Här var det ju för att skådespelarna skulle kunna förändras fysiskt, så att de skulle kunna gå ner i vikt.

– Berättelsen krävde detta, och det var något som de som biobesökare skulle ha velat se. Självfallet så var de övervakade, de jobbade med tränare och med dietister, och med kockar som såg till att de fick de få kalorier som de skulle få i sig.

"Oerhörd kamp"

Filmen är gjord dels i studio i England, dels ute på havet. Många som gjort filmer med mycket vatten säger att de aldrig vill göra om detta – det gäller dock inte Ron Howard.

– Jag skulle gärna göra det igen. Det finns någonting som är så oerhört dramatiskt med vatten. Visst, det är en oerhörd kamp att jobba med och i det, många lider, det är oerhört nervpåfrestande, det kräver minutiös planering. Men samtidigt är det värt det. Och publiken förtjänar ambitiösa filmer.

Ska man se ett ekologiskt budskap i filmen, att om du ger dig på naturen så kommer naturen att slå tillbaka?

– Absolut. Till och med i de dagböcker som de överlevande efter katastrofen skrev så började man ifrågasätta moralen i att döda dessa fantastiska djur för att få olja. Några funderade till och med på om det fanns någonting övernaturligt med valen som attackerade dem.

Fotnot: Howards nästa film är "Inferno", som efter "Da Vinci-koden 2" och "Änglar och demoner" är hans tredje Dan Brown-filmatisering. Filmen får premiär den 14 oktober.