Fakta: Pablo Picasso

Pablo Picasso föddes i Malaga 1881. Efter konststudier, främst i Barcelona, flyttade han till Paris 1904 och kom att leva resten av sitt liv i Frankrike. Han dog 1973 och begravdes utanför sitt slott i Vauvenargues i Provence.

Picasso har haft ett oerhört inflytande på 1900-talets konst och han är en av modernismens portalfigurer. Hans tavla "Les Demoiselles d'Avignon" från 1907 utgjorde startpunkten för kubismen, som kom att revolutionera konsten.

Picasso var oerhört produktiv och fortsatte att måla ända fram till sin död. I Sverige finns han representerad på bland annat Moderna Museet i Stockholm.

Picasso var gift två gånger, med Olga Khoklova och Jacqueline Roque. Han hade emellertid långa förhållanden med ytterligare fyra kvinnor och fick sammanlagt fyra barn.

Vid en rättegång i fjol förklarade Guennec att han fått verken av konstnären själv innan denne dog 1973 – men Guennec och hans fru dömdes ändå till två års fängelse villkorligt för innehav av stulen egendom. När nu rättsfallet överklagats lägger Guennec i stället – i den högre instansen i den franska staden Aix-en-Provence – ansvaret på änkan Jacqueline Roque Picasso, som dog 1986.

Den nya berättelsen gör gällande att änkan efter konstnärens död hade problem med sin styvson Claude Ruiz-Picasso. Hon kom till Le Guennec med 15–17 sopsäckar fyllda med konstverk och bad honom förvara dem. "Kanske" hade Jacqueline Picasso för avsikt att hålla konstverken utanför bouppteckningen, säger den i dag 77-årige Le Guennec.

När hon hämtade säckarna gav hon en – med de 271 verken – till Le Guennec, säger han. Han ska sedan ha ställt säcken i garaget och glömt bort den innan han återfann den 2009.

Jean-Jacques Neuer, advokat för Claude Ruiz-Picasso, kallar berättelsen för en "svindlande lögn".

– Jag tror att det var en stöld från en åldrande Pablo Picasso och från Jacqueline.

Den nya domen väntas den 6 november. Paret Le Guennec riskerar fem års fängelse och motsvarande nära 3,8 miljoner kronor i böter.