Fakta: Roxane Gay

Född: 1974 i Nebraska.

Bor: I Indiana, USA.

Yrke: Skribent, redaktör och författare. Hon har doktorerat i retorik och kommunikation. I dag undervisar hon i kreativt skrivande vid Purdue University i Indiana och medverkar regelbundet i tidningar som The New York Times, Salon och The Guardian. Hon är också redaktör för litteratursajterna The Butter och Literary Hub. Sedan flera år spelar hon Alfapet på tävlingsnivå.

Karriär: Genombrottet kom 2014 med essäsamlingen "Bad feminist" som avhandlar allt från skräpkultur till den våldtäkt hon utsattes för som 12-åring.

Aktuell: Hennes debutroman "I vilt tillstånd" kom nyligen på svenska. Den ska också filmatiseras av Gina Prince-Bythewood. Roxane Gay skriver just nu på den kommande självbiografin "Hunger". Dessutom planerar hon en ny skönlitterär bok och en fackbok om kabel-tv.

Det första mötet med "I vilt tillstånd" är bedrägligt. Den svenska utgåvans omslag är bubbelgumsrosa och berättelsen har delvis lånat sagans struktur. Öppningsmeningen inleds med orden "Det var en gång...". Ögonblicket senare sätter Roxane Gay kniven i läsaren.

Tretton dygn

Vi får veta att huvudpersonen Mireille Jameson, en advokat från Miami, kidnappas av ett gäng unga män under en solig familjesemester på Haiti. Hennes förmögna pappa vägrar förhandla och Mireille misshandlas, torteras och våldtas under 13 dygn tills det som en gång var hon är utplånat. Hon blir ingen.

Idén till historien formades successivt under Roxane Gays uppväxt. Själv är hon född i Nebraska, men föräldrarna kommer från Haiti och under barndomens somrar besökte hon ofta det västindiska landet.

– Det var ett paradis. Men efter hand insåg jag att alla inte kunde få njuta av den lyx som vi fick ta del av. Det gav mig skuldkänslor. Jag ville skriva en bok som utforskar klass på Haiti och som undersöker de val som fattiga tvingas göra.

Romanen är fiktiv, samtidigt är den förankrad i en bister verklighet. Det blev Roxane Gay påmind om just när boken var färdigskriven. Då kidnappades en av hennes nära släktingar.

– Jag mådde så dåligt över det. Jag bad min mamma att avråda henne från att läsa när hon blev frisläppt. Men hon gjorde det ändå och hon gillade boken.

2014 fick Roxane Gay sitt genombrott med essäsamlingen "Bad feminist". Att den inflytelserika feministen valt att skriva en så brutal historia har förvånat många. De kliniska våldsskildringarna balanserar ibland på gränsen till det outhärdliga, ofta passeras den.

Själv säger Roxane Gay att hon ville se våldet i ansiktet.

– När vi konsumerar våld på tv så klarar vi av att se det. Det innebär att våldet är stiliserat. Det är utformat för att framstå som mer angenämt än det egentligen är. Jag ville få läsaren att väja med blicken och säga "nej, det här är för mycket". För i verkligheten är våld för mycket.

Kluven upplevelse

"I vilt tillstånd" är en ohygglig bok. Det är också en andlöst spännande thriller. I skärningspunkten mellan impulsen att sträckläsa och hålla för ögonen uppstår en krypande känsla av medskyldighet hos läsaren – gentemot både Mireille och Haitis smärta.

Roxane Gay nickar och säger att hon arbetade medvetet för att få läsaren att vrida på sig.

– Jag gjorde även mig själv obekväm. När jag skrev vissa passager tänkte jag "Vad är det för fel på mig?".

Hon förklarar att det var svårt att avgöra hur hon skulle avsluta historien. Efter en del grubblande valde hon att ändå förmedla en känsla av hopp. Om inte för Haiti så i alla fall för Mireille.

– Mitt första slut var betydligt mörkare. Men min redaktör menade att jag måste ge läsarna något efter all tid de investerat. Det problematiska var att inte få det att framstå som att allt ordnade sig. Det finns inget sedelärande med den här boken. Tanken om att hemska upplevelser gör dig starkare är rent nonsens. Ibland kommer du inte ut starkare på andra sidan. Du är bara trasig. Men det är ok. Och vi kan prata om det.

Filmatisering

Nyligen blev det klart att den amerikanska regissören Gina Prince-Bythewood ska filma "I vilt tillstånd". För manus svarar Roxane Gay.

– Vi har haft långa diskussioner om hur vi ska vara sanna mot traumat utan att exploatera det. Det är en utmaning. Men jag tror att vi kommer att lyckas.