Fakta: Salman Rushdie

Född: 1947 i Bombay, Indien i en muslimsk familj samma år som Indien blev självständigt.

Uppväxt: I Storbritannien, utbildad på Cambridge.

Familj: Två söner. Har varit gift fyra gånger.

Bor: I New York där han umgås med författarkollegor som Paul Auster och Don Delillo.

Böcker: Fick sitt genombrott med "Midnattsbarnen" från 1981 som vann det prestigefyllda Bookerpriset och som nyligen utsågs till den bästa romanen i Bookerprisets historia. Har skrivit 12 romaner och 17 böcker totalt.

Just nu: Halvvägs igenom en ny roman.

Vill: Skriva för scenen och tv-dramatik.

"Satansverserna": Salman Rushdies fjärde roman publicerades på hösten 1988 delvis inspirerad av profeten Mohammeds liv. Boken väckte ramaskri i delar av den muslimska världen och i februari 1989 utlyste Irans högste religiöse ledare ayatolla Khomeini en fatwa över Rushdie och utlyste en belöning till den som dödade honom.

Salman Rushdie tvingades gå under jord och flera personer förknippade med boken mördades eller utsattes för mordförsök.

I nio år levde han under tagen identitet som Joseph Anton, namn hämtade från två av hans favoritförfattare Joseph Conrad och Anton Tjechov.

Satansverserna förbjöds i en rad länder, bland annat Indien, Sydafrika, Pakistan och Sri lanka. Kenya, Thailand och Indonesien

Svenska Akademien-bråket: På grund av en skrivelse om att Akademien inte ska ta ställning i politiska frågor så ställde sig inte Svenska Akademien som institution bakom en appell till regeringen till stöd för Salman Rushdie. I protest mot beslutet slutade Kerstin Ekman och Lars Gyllensten delta i Svenska Akademiens arbete. Enskilda ledamöter skrev under protesten och när priset på Rushdies huvud åter höjdes 2016 ändrade Svenska Akademien hållning och protesterade mot dödsdomen.

Twitter: Salman Rushdie gick med i Twitter 2011 och har sen dess skaffat 1,23 miljoner följare men har just nu tagit en paus.

– Den här sommaren har det känts som att allt jag gjort är att sitta vid mitt skrivbord och skriva och titta på alla andras liv på sociala medier där de går omkring ute på en strand eller klättrar i berg och tittar på uråldriga ruiner, säger Salman Rushdie.

Han dyker upp på sin litterära agents kontor på 57:e gatan med svettig panna under den babyblå basebollkepsen efter att ha promenerat genom Central Park i sensommarhettan. Han har bott i staden i närmare 17 år nu. Här utspelas också stora delar av hans senaste roman "Två år, åtta månader och tjugoåtta nätter".

"Superhjältefilm"

Handlingen liknar i mångt och mycket en superhjältefilm uppblandat med filosofi och mytologi. Ett monster sväljer turistfärjan som går ut till frihetsgudinnan i New York och i Mellanöstern sprider en zombieliknande armé skräck i Guds namn.

– Jag råkade förutspå Isis (IS, reds anmärkning). När jag började skriva den här boken för 3,5 år sedan var Isis namnet på en egyptisk gudinna, säger Salman Rushdie, men menar att det inte är så konstigt att det råkade bli så eftersom boken handlar om vad som händer när det rationella och det irrationella krockar.

– Organiserad religion är en av de starkaste irrationella krafterna som finns.

Revor

I boken har det uppstått revor i gränsen mellan människornas värld och älvlandet som befolkas av djinner, en sorts nyckfulla andeväsen hämtade från indisk och arabisk mytologi och som skapar kaos i människornas värld. Hoppet står till en brokig skara bland annat bestående av en trädgårdsmästare och en misslyckad serietecknare med dolda krafter.

– Djinnerna representerar det irrationella. Men också det irrationella inom oss. Det som intresserar mig är hur det fantastiska och det rationella samspelar. När de kommer samman skapas fantastiska saker, som konst. Men när de dras isär blir det till monster.

"Två år, åtta månader och tjugoåtta nätter" kan också läsas ut som "Tusen och en natt", den klassiska sagosamlingen som binds ihop av prinsessan Sheherazade som tvingas underhålla sin mordiska make med historier för att klara livhanken från natt till natt.

Drevs i exil

Den islamska filosofen Ibn Rushd som är en av bokens huvudpersoner är en sorts omvänd Sheherzade. För sina berättelsers skull riskerade han livet och drevs i exil för att ha försökt introducera Aristoteles teorier om förnuft och logik inom islamsk teologi. Precis som sin namne har Salman Rushdie fått se sina böcker brännas och tvingats gå under jord.

– Folk brukar fråga mig om jag ser Ibn Rushd som en representation av mig själv. Det är sant att hans historier försatte honom i fara och att han utgår från mig. Men de självbiografiska ekona blir det minst intressanta med romanfiguren när boken väl stod färdig, säger Salman Rushdie.

Ramaskri

Hans fjärde roman "Satansverserna" kom hösten 1988 och berörde delvis profeten Muhammeds liv. Det väckte ramaskri inom delar av den muslimska världen. "Satansverserna" brändes och bannlystes i flera länder, däribland i hemlandet Indien. Den 14 februari 1989 utfärdade Irans andliga ledare, ayatolla Khomeini en fatwa mot Salman Rushdie och prispengar för den som dödade honom. I nio år tvingades Rushdie leva med ständigt beskydd. Men trots att dödsdomen kvarstår påverkar fatwan inte längre det dagliga livet.

– Den är forntidshistoria nu för min del. Det är bara när jag pratar med journalister som det kommer upp, säger Salman Rushdie. Det var nio hemska år, men de nio åren tog slut för sjutton år sen. Nu har jag en författares liv.

Hur är det livet?

– Det är väldigt tråkigt. Jag är glad att kunna säga att mitt liv var alldeles för spännande ett tag och att det nu har det återgått till att vara tradigt.