Fakta: Thomas Rusiak

Svensk artist och producent. Född 1976 i Stockholm.

Var medlem i hiphopgruppen Sherlock i slutet av 1990-talet. Gjorde sig ett namn då han producerade flera av låtarna på Petters genombrottsalbum "Mitt sjätte sinne". Medverkade också som rappare på hitsingeln "Vinden har vänt".

Solodebuterade 2000 med succéalbumet "Magic villa" som bland annat innehöll singeln "Hiphopper". 2003 kom uppföljaren "In the sun".

Har genom åren arbetat med artister som Slick Rick, Robyn, Adiam Dymott, Titiyo och Dilba. Har också släppt musik som Tripoli och, tillsammans med Pee Wee, Still Pee & Ru.

Gjorde i fjol comeback som soloartist med ep:n "Wrenches". Släpper i veckan albumet "Ride".

I början av 2000-talet rönte Thomas Rusiak enorma framgångar med singeln "Magic villa" och singeln "Hiphopper". Han sålde platina, gjorde utsålda turnéer och vann grammisar.

Efter den mindre framgångsrika uppföljaren "In the sun" (2003) blev det plötsligt tyst om artisten Thomas Rusiak.

– Med första skivan var det ganska lättjobbat och stå tröttnade jag lite på det och gjorde en svår skiva. Då blev plötsligt efterarbetet mycket svårare och det tyckte jag inte var så kul och det blev mer att jag "äh, jag pallar inte det här just nu", säger han.

Thomas Rusiak, som innan solodebuten främst var verksam som producent, trivdes inte heller fullt ut med artistrollen. De efterföljande åren ägnade han sig i stället åt diverse musikaliska projekt och rena producentjobb.

Något nytt soloalbum under eget namn var inte aktuellt – även om han 2004 faktiskt påbörjade, och sedermera skrotade, en tredje skiva.

Målat fram låtar

Samtidigt har han hela tiden samlat på sig låtidéer och skisser på sådant som skulle kunna bli solomaterial. När han sedan fick ett erbjudande om att göra ett nytt album kändes det plötsligt intressant igen.

Skivkontraktet skrevs på för tre år sedan men först nu kommer plattan "Ride" som han har skrivit och producerat tillsammans med Carl-Johan Bohlin och Fredrik Okazaki.

– Det har tagit ganska lång tid och det är väl dels för att det var så länge sedan jag släppte något eget och dels för att vi har varit tre kreatörer som har varit väldigt måna om att det här är en speciell skiva. Det går inte att gå efter några mallar, det måste få bli vad det blir. Varenda låt är en tavla i sig som man vill måla fram, säger Thomas Rusiak.

Poppigt men svårt

"Ride" placerar han någonstans mittemellan "Magic villa" och "In the sun" – en poppig paketering men ett lite svårare sound. Den innehåller ingen rap alls och första singeln "Derringers" är till och med instrumental.

– Jag tror att jag med andra skivan etablerade att man aldrig vet vad som kommer att ske. Det är ingen som förväntar sig något specifikt från mig nuförtiden och därför kändes det självklart att släppa den som första singel och det är ingen som har reagerat på att jag varken sjunger eller rappar, säger Thomas Rusiak.

Han berättar att han nu lägger allt fokus på solokarriären och lovar att det inte kommer att dröja 13 år innan han släpper något nytt nästa gång.

– Jag har fått upp ångan. Även om det inte blir ett fullängdsalbum inom det närmaste året så kommer jag garanterat att släppa ut material under mitt eget namn kontinuerligt, så ofta jag kan, säger Thomas Rusiak.