FAKTA: Ryssland i ESC

Ryssland var med i Eurovision Song Contest för första gången 1994 då sångerskan Youddiph slutade på en niondeplats.

Landets har bara missat finalen en gång (1996) och har annars som sämsta placering en sextondeplats från 2011.

Ryssland kan skryta med två tredjeplatser, fyra andraplatser och en seger, Dima Bilan vann med bidraget "Believe" 2008.

FAKTA: Sergej Lazarev

Är: 33-årig artist och skådespelare från Moskva.

Tidigare: Inledde sin karriär redan som barn och var som tonåring medlem i samma grupp som Julia Volkova och Lena Katina som senare blev stora stjärnor med gruppen Tatu. Utbildad till skådespelare och har spelat såväl klassisk teater som musikaler. Fick sitt stora genombrott som ena halvan av gruppen Smash som hade flera hittar under 00-talet. Sedan 2006 satsar han på en karriär som soloartist.

Aktuell: Vann den ryska uttagningen till Eurovision Song Contest och ses som en av favoriterna till att vinna tävlingen.

– Jag är redo, säger Sergej Lazarev.

Han gör debut i Eurovision Song Contest (ESC), men är knappast en duvunge. Sergej Lazarev har hunnit fylla 33 och har en lång karriär bakom sig. Som ena halvan av duon Smash blev han en stjärna i hemlandet Ryssland under början av 00-talet.

– Mitt namn har nämnts i samband med Eurovision ganska länge och många har velat att jag skulle ställa upp. Det gör att förväntningarna på mig är höga, säger han när TT träffar honom i Stockholm.

Favorit till segern

Hos vadslagningsfirmorna hålls Rysslands bidrag "You are the only one" som favorit att vinna årets tävling, men Sergej Lazarev är ödmjuk.

– Jag tycker det är kul att folk pratar om min låt i positiva termer, det skapar en bra energi. Men jag tänker inte på det nu utan fokuserar på att göra min show så bra jag kan.

Ryssland brukar finnas bland favoriterna och har många fina placeringar i tävlingen. Men de två senaste åren har de ryska artisterna bemötts med ilska av fans som är på plats för att se Eurovision live. Burop mötte såväl fjolårets Polina Gagarina (slutade tvåa) som den duo, Tolmachevy Sisters (sjunde plats), som tävlade i Köpenhamn 2014.

– Jag är redo för det. Det är egentligen inte okej, men det är okej med mig, jag berörs inte. Eurovision är en musiktävling, det ska inte handla om politik, säger Sergej Lazarev.

Ryssland i hetluften

När tävlingen hölls i Wien handlade protesterna mot Ryssland delvis om landets inblandning i konflikten i östra Ukraina. Stridigheterna i Ukraina gör sig påminda även i år. Den ryske politikern Vadim Dengin har kritiserat Ukrainas bidrag "1944". Bidraget framförs av sångerskan Jamala, som tillhör folkgruppen krimtatarer, och titeln markerar det år då Sovjetunionen tvångsdeporterade hundratusenstals krimtatarer från vad som senare blev Ukraina.

Sergej Lazarev anser dock inte att låten ska tolkas som en kritik mot dagens Ryssland.

– Den handlar om historien och 1944 var Ryssland och Ukraina samma land, Sovjetunionen. Jamala är en fantastisk sångerska och jag känner henne väl. Jag önskar henne lycka till, säger han.