Fakta: Sabaton

Bildades: I Falun 1999.

Diskografi: Gruppen har släppt åtta studioalbum sedan 2001, bland annat "Carolus rex" – ett konceptalbum om Karl XII. Texterna präglas genomgående av krigshistoriska berättelser. Bandnamnet är hämtat från en typ av skyddsdamasker på en medeltida rustning.

Aktuella: Den 19 augusti släpps deras nionde skiva "The last stand". Den 20 augusti arrangeras festivalen Sabaton Open Air i Falun där gruppen är det stora dragplåstret. Då gör gitarristen Thorbjörn Englund sin sista spelning med Sabaton. I anslutning till festivalen kommer gruppen att avslöja vem som ersätter Englund.

Lasse Stefanz har dominerat den svenska albumlistan under sommaren. 1 juli erövrade deras skiva "Roadtrip" förstaplatsen och där har den parkerat sig sedan dess.

Men nu utmanas Kristianstads stoltheter av Sabaton. På fredag släpper hårdrockarna sitt nionde album "The last stand" och det är sannolikt en hård match som väntar. 2014 toppade Sabaton listan med skivan "Heroes".

Laddat möte

Att det är just Lasse Stefanz som Falubandet går i clinch med har en viss laddning.

– Lasse Stefanz, de jävlarna! De har stoppat oss två gånger tidigare på topplistan. Både 2008 och 2010. De släppte också skivor då och petade ner oss, så nu är det krig, säger Joakim Brodén och skrattar.

Han är självsäker beträffande deras utsikter i sammandrabbningen.

– Jag skulle inte våga tippa utgången om vi släppte skivor samtidigt. Men nu har deras skiva varit ute ett tag. Då borde deras försäljning ha lagt sig lite. Så jag både tror, helt ärligt, och hoppas att vi tar förstaplatsen.

Sabatons fans kommer att känna igen sig på den nya skivan. Gruppen bjuder som vanligt på maffig powermetal. Men några förändringar finns det plats för.

– Vi har en låt i dur för första gången, säger Joakim Brodén.

Ingen kvantfysik

Texterna handlar i vanlig ordning om krigshistoria, ett ämne som fortsätter att trollbinda bandet.

– När det gäller heavy metal så kanske det inte passar så bra att sjunga om kvantfysik. Men det är inte krig i sig som är intressant. Jag fascineras av vad krig gör med oss. Ett slag kan ta fram både det bästa och sämsta hos en människa. Sedan är det ju förstås jävligt häftigt med tanks, säger Joakim Brodén och skrattar högt.