Fakta: Kontroverserna kring Sabaton

Enligt Pär Sundström hamnar Sabaton i blåsväder för att bandet vägrar se världen i svart eller vitt.

"Det började redan 2005 när vi släppte 'Primo victoria'. Den blev förbjuden i Tyskland för att de tyckte att det var nynazistisk propagandamusik. Vi fick kämpa mot distributörerna för att de till slut skulle ge ut skivan. Vi har också blivit bannlysta i Ryssland en gång tidigare för att någon tyckte att vi var nynazister. Samtidigt hade vi spelat i Israel strax innan. Jag förstår inte hur man får ihop den ekvationen. Det är rätt lätt hänt att man missuppfattar Sabaton om man bara lyssnar sig blind på en liten del av det vi håller på med", säger han.

Fakta: Sabaton

Bildades i Falun 1999.

Nuvarande bandmedlemmar: Joakim Brodén (sång), Pär Sundström (bas), Thorbjörn Englund (gitarr), Chris Rörland (gitarr), Hannes Van Dahl (trummor).

Har släppt åtta studioalbum, bland annat "Carolus rex" – ett konceptalbum om Karl XII.

Den 19 augusti släpps nya skivan "The last stand".

Skivornas tematik präglas genomgående av krigshistoriska teman. Bandnamnet är exempelvis taget från en typ av skyddsdamasker på en medeltida rustning

Power metal-bandet Sabaton har kunnat turnera i två års tid med albumet "Heroes", som basisten Pär Sundström kallar "en jättesuccé". Skivan och bandet mötte gillande ända upp på regeringsnivå, då Sabaton nominerades till regeringens musikexportpris för 2014.

I sommar är det tänkt att "Heroes" ska toppas med den kommande skivan "The last stand".

– "The last stand" handlar om desperata slutstrider i historien. Tidigare har vi hållit oss till 1900-talet men nu har vi gått så långt tillbaka att skivan spänner över 2 500 år. Det har gjort att vi har kunnat vara mer fria när vi har skrivit texterna, säger Pär Sundström, basist i Sabaton.

"Känns overkligt"

Efter "The last stand" följer arenaturnén "The last tour" i vinter. Förband på turnén är det klassiska tyska hårdrocksbandet Accept. Pär Sundström säger att det är ett kvitto på Sabatons framgångar.

– Uppenbarligen förändras tiderna. För några år sedan hade vi varit förband till Accept, säger Sundström.

– Jag har lyssnat på Accept sedan jag var barn. Det känns lite overkligt att ha med dem som förband, säger gitarristen Chris Rörland.

Bland de största

På lördag kliver Sabaton ut som sista band på Sweden Rock Festivals största scen, inför en möjlig publik på över 30 000 personer. Det råder ingen tvekan om att de nu räknas till de allra största metalbanden i Sverige.

Men det har också, som Pär Sundström säger, "uppstått en del stormar" kring Sabaton. I höstas blev medlemmarna hårt ifrågasatta sedan de uppträtt i Sevastopol, på den ockuperade Krimhalvön, på en konsert arrangerad av det Putinstödda mc-gänget Nattvargarna. Bandmedlemmarna har själva konsekvent drivit linjen att "de inte är ett politiskt band".

– I det här fallet spelade vi för en arrangör som har en agenda, men det har ju varenda arrangör i hela Ryssland. Vi kan inte säga till våra ryska fans att vi inte kommer att spela i deras land för att det är korrupt. Vi spelar efter de regler som gäller för att våra fans inte ska behöva lida, säger Sundström.