Fakta: Miike Snow

Bildades: 2007.

Medlemmar: Barndomsvännerna Christian Karlsson och Pontus Winnberg, som också utgör den framgångsrika producentduon Bloodshy & Avant, träffade den klassiskt skolade Andrew Wyatt när de arbetade med att skriva låtar till Britney Spears. Vid sidan av Miike Snow har medlemmarna ett flertal andra projekt. Christian Karlsson ingår i den Grammy-nominerade dansduon Galantis.

Genombrott: Singeln "Animal" blev en hit 2009. Den nådde inga större listframgångar men gav bandet en entusiastisk publik i både USA och England.

Diskografi: Debuten "Miike Snow" kom 2009. Därefter följde "Happy to you" 2012.

Aktuella: Trion släpper sin tredje skiva "iii" den 4 mars.

Det är tidig förmiddag i hjärtat av Södermalm i Stockholm. Lite väl tidig enligt Andrew Wyatt, sångare i Miike Snow. Nu halvligger han uthälld i en soffa och ser klädsamt butter ut bakom nattsvarta solglasögon i den studio som bandkollegan Pontus Winnberg driver tillsammans med Björn Yttling.

Miike Snow har jobbat i två år med sin tredje skiva "iii". I en snabbt föränderlig musikbransch är det en halv evighet. Men fansen verkar vara trofasta. Videon till "Genghis Khan", den falsettfunkiga singeln som släpptes i mitten av januari, har lockat mångmiljonpublik på Youtube.

Tonar ner förväntningar

Själv säger Andrew Wyatt att han försöker tona ned förväntningarna.

– Jag förväntar mig det värsta. Då kan jag bli glatt överraskad, konstaterar han utan märkbar ironi.

Han håller med om att det är ett typiskt svenskt förhållningssätt, vilket är lite förvånande med tanke på han att själv är amerikan.

– Det är en mentalitet som jag utvecklat efter att ha genomlidit två personliga världskrig. Det kanske är därför jag har så lätt att relatera till svenskar.

Att skivan tagit tid att sätta ihop beror mycket på att den förutsatt en del livspusslande. Medlemmarna bor i New York, Mariefred och Bangkok.

Dessutom jonglerar trion ett imponerande antal projekt vid sidan av bandet. Andrew Wyatt har spelat in en soloskiva, komponerat musik för Royal Opera House i London, samarbetat med Mark Ronson och skrivit låtar åt Bruno Mars.

Musikaliska superhjältar

Musikaliska Pontus Winnberg har turnerat runt om i världen med Grammis-belönade Amason medan Christian Karlsson har prickat in hits med dansduon Galantis. Inom svenskt popliv är Miike Snow förmodligen det närmaste vi kommer The Avengers – tre musikaliska superhjältar.

Men skulle kunna tro att det är ett recept på bråk att sammanföra så mycket vilja och kompetens i ett band. Men enligt Andrew Wyatt är Miike Snow snarare en studie i lagarbete.

– När du ingår i den här formen av supersamarbete så slutar det att handla om vad du vill. Det finns partier på den nya skivan som jag inte gillar. Men så måste det få vara. Om jag försöker ta kommandot så går dynamiken sönder.

"Samarbete en förutsättning"

Han sätter sig upp i soffan och tar av sig solglasögonen. Kreativitet är ett ämne som engagerar honom.

– Att förstå hur andra människors talanger kan bidra till helheten är en oerhört viktig komponent inom musikaliskt ledarskap. Om du inbillar dig att din lilla insats är mer betydelsefull än andras så blir du mindre mottaglig för andras idéer. Jag tror att samarbete är en förutsättning för att uppnå något storslaget.

Enligt Andrew Wyatt är samarbetsförmåga den avgörande förklaringen till det svenska musikundret.

– I någon mån handlar det om ett socialistiskt förhållningssätt. Värdet av din idé definieras av vad den betyder för andra människor.