Fakta: Amanda Kernell

Född: 1986 i Umeå.

Bakgrund: Utbildad på filmskola i Danmark. Har gjort kortfilmer som "Att dela allt" (2009), "Spel" (2009), "Paradiset" (2014), "Stoerre vaerie" (2015) och "I will always love you Kingen" (2016).

Aktuell med: "Sameblod" som får premiär på filmfestivalen i Venedig. Den berättar om sameflickan Elle Marja, som under det rasistiska 1930-talet bestämmer sig för att bryta med sitt tidigare liv och förneka sitt samiska ursprung.

– Planen är att vi alla ska ha samiska kläder på oss vid premiären, säger hon till TT.

Hennes film, som visas i den prestigefyllda sidosektionen Venice days, heter "Sameblod". Kernell, som själv delvis är av samiskt ursprung, berättar här om en kvinna som i unga år tar avstånd från den samiska kulturen och under hela sitt liv förnekar den – för att till sist som gammal återvända när hennes lillasyster har avlidit.

Nominerad till Guldbagge

Kernell gjorde härom året den prisbelönade och Guldbaggenominerade kortfilmen "Stoerre vaerie", som nu bildar prolog och epilog till långfilmen.

– Långfilmsmanuset fanns redan när jag gjorde kortfilmen. Att sedan göra långfilmen var både svårt och lätt. Den skulle utspelas under en tidigare period, det gällde att få språket och miljön rätt, och detta på en tajt budget. Och jag känner ett enormt ansvar, det finns kopplingar till min egen familj.

– Och det var lätt eftersom det här baseras på historier jag hört, och jag kan miljön.

Innan hon skrev manuset gjorde hon intervjuer med bland annat äldre släktingar, som har upplevt sådant som nomadskolklasser och hur det kom myndighetspersoner för att mäta barnens skallar.

Nervös inför premiären

Att samebarn, trakasserade av vanliga svenskar och betraktade som efterblivna av myndigheterna, tog avstånd från samelivet för att aldrig återvända är känt inom den samiska kulturen men okänt i övriga Sverige. Amanda Kernell är lite nervös inför att visa filmen för sin familj.

– En del äldre har tagit avstånd och bytt liv. De är mycket gamla i dag. Och det kan bli klart problematiskt och komplicerat när de ser långfilmen. De har sett kortfilmen.

– Vad gör det med en människa att bryta mot sin bakgrund, att veta om att man betraktas som en Untermensch, att man är underutvecklad? Om det är sanningen, vart ska man då ta vägen?

Lämnar samelivet

Till premiären i Venedig kommer Kernell med bland andra Lene Cecilia Sparrok, som spelar huvudrollen i filmen, som flickan som bestämmer sig för att lämna samelivet. Hennes syster spelas av Lene Cecilias verkliga syster Mia.

– Jag letade efter några som kunde renskötsel och som kunde språket flytande.

Amanda Kernell har jobbat med att regissera kortfilm sedan hon var 18 år. Hon gick sju år på filmskola i Danmark och har nu alltså gjort sin första långfilm. I vinter kommer hennes nya kortfilm "I will always love you Kingen" att visas i SVT. Och sedan?

– Jag skriver på en ny långfilm. Den är inte en samisk historia, men handlar om samma tema – skam, förlåtelse, svek i familjerelationer.