Fakta: Mårten Sandén

Född: 1962.

Bor: Uppväxt i Lund, bor i dag i Stockholm.

Bakgrund: Utbildad psykolog, har också fil kand i samhällsvetenskap.

Aktuell: Årets Astrid Lindgren-pristagare.

Skriver: På tre eller fyra böcker samtidigt. Väljer varje morgon vilken.

Hobby: Pluggar franska.

Seneste titlar:

För de allra minsta: "En stackars liten haj".

För mellanstadiebarn: Petrinideckarna, om syskonen Peter och Petra Petrini. Den senaste, "Ballongfararen", var nummer 16 och kom tidigare i år.

"Sju förtrollande kvällar". Om Buster Bolin som utforskar en ny magisk värld tillsamman med Saga.

Ungdomstrilogi: Fick stor uppmärksamhet för sin urban fantasy-serie om Jannike Faltin ("Den femte systern", "Det viskande barnet" och "De dödas imperium").

Fakta: Astrid Lindgren-priset

Årets pristagare, Mårten Sandén, får priset "för ett omfattande, rikt och betydelsefullt författarskap inom såväl magisk realism och spänning som vardagsnära utsatthet, väl förankrat hos unga läsare i alla åldrar".

Priset , i år 50 000 kronor, delas ut av Rabén & Sjögren sedan 1967 och på Astrid Lindgrens födelsedag.

De senaste pristagarna:

2014 Frida Nilsson

2013 Katarina von Bredow

2012 Katarina Kieri

2011 Jan Lööf

2010 Moni Nilsson-Brännström

Inför måndagseftermiddagens prisutdelning har Mårten Sandén studerat listan över sina tidigaste föregångare: Gunnel Linde, Åke Holmberg, Harry Kullman, Barbro Lindgren och inte minst Hans Peterson som skrev den första bok som Mårten Sandén någonsin läste.

– Det känns som att jag blivit upptagen i en församling där jag alltid känt mig hemma på något sätt.

Årets pristagare belönas för "ett omfattande, rikt och betydelsfullt författarskap" som i dag resulterat i drygt 35 publicerade titlar. Mårten Sandén skriver lika gärna för småbarn som för ungdomar, men landar alltid i mellanstadieåldern.

– Det är en tacksam ålder att skriva för: de är fortfarande barn, sagor fungerar samtidigt som de har ett bättre språk. Det är samma sak när man träffar dem: det är alltid roligt att träffa en mellanstadieklass – det finns inget jobbig med det.

Vissa blir böcker

I sin dator har han åtminstone 50 mappar med intresseväckande titlar varav vissa blir färdiga böcker. Ofta tar det tid – lång tid. Fjolårets "En stackars liten haj" började som en godnattberättelse för en tvåårig son med hajskräck. Samma år som sonen fyllde 27 blev den en bok, med illustrationer av Per Gustavsson. Berättelserna bestämmer själva vilken ålder som blir mottagare, förklarar Sandén.

– "Anna d'Arc" skulle vara en rolig bok men blev mörk. Jag lade ner den och några år senare tänkte jag på den som en ungdomsbok och då fungerade allting.

Roligt yrke

När han berättar om sitt skrivande får man känslan av att han har ett väldigt roligt yrke:

– Jag gillar när en väldigt prosaisk verklighet krockar med något som egentligen är omöjligt, för mig är det helt normalt. Det är så världen ser ut, jag ser det som diskbänksrealism. Jag tycker om att titta bakom det vi ser.