Fakta: Josefin Nilsson

Född: 1969 i Alvare på Gotland.

Bakgrund: Slog igenom som en av medlemmarna i gruppen Ainbusk Singers, som startades 1983. Debuterade som soloartist 1993 med skivan "Shapes", där Benny Andersson och Björn Ulvaeus hade skrivit text och musik. Medverkade i Melodifestivalen 2005 med låten "Med hjärtats egna ord".

Musikalerfarenhet: Debuterade i Björn Ulvaeus och Benny Anderssons "Chess", i rollen som Svetlana Sergievskaya, 2002.

Filmer: "Adam och Eva" mot bland andra Björn Kjellman 1997 och "Det blir aldrig som man tänkt sig" 2000.

Priser: Fick Ulla Billquist-stipendiet 1992 och Gotlands kommuns kulturpris 2003. 

Fakta: Stjärnornas reaktioner

Kalle Moraeus, artist, till TT:

"Det är jättesorgligt. Hon var en stor konstnärssjäl och en sann glädjespridare. Hon var en helt otrolig sångbegåvning. När jag hörde henne sjunga för första gången trodde jag inte mina öron", säger han till TT.

Charlotte Perrelli, artist, på Instagram:

"Ofattbart…Jag blir så ledsen. Denna begåvade, vackra, varma människa. Fina Josefin…Nu finns du inte längre kvar hos oss. Må änglarna vara med dig."

Nanne Grönvall, artist, på Twitter:

"Den karismatiska, fantastiska artisten Josefin Nilsson har gått bort. Tack för alla oförglömliga sånger och shower som alltid berörde."

Sanna Nielsen, artist, på Instagram:

"Älskade, begåvade, vackra, fina Josefin. En stor sorg att du inte längre finns med oss. Vi glömmer dig aldrig. Vila i frid."

Richard Herrey, arist, på Twitter:

"Vilken tragisk nyhet. Vilken sorg för hennes familj Josefin Nilsson har somnat in."

Magnus Carlsson, artist, på Instagram:

"Ledsamt att höra att talangfulla Josefin Nilsson från Ainbusk lämnat oss. Vi träffades flera gånger, bland annat under Melodifestivalen 2005. Hennes Björn & Benny-album Shapes är bland de bästa någonsin, det går inte en vecka utan att jag lyssnar på minst någon av låtarna. Mina tankar går till hennes närmaste."

Thomas Di Leva, artist, på Twitter:

"Josefin Nilsson. Tack för allt du gett oss. Din vackra röst fortsätter för alltid att sjunga i våra hjärtan. Ljus, Frid & Kärlek."

Rikard Wolff, artist, på Facebook:

"Vackra, begåvade, roliga kollegan Josefin Nilsson är död. Så oerhört ledsamt. Underbara Jossan RIP."

Källa: Instagram, Twitter

Ainbusksångerskan Josefin Nilsson avled på måndagsmorgonen i Visby på Gotland.

Regissören Hannes Holm nåddes av beskedet vid en inspelning av en tv-serie i Indien. Han var tillsammans med Björn Kjellman och de båda chockades av sångerskans bortgång.

– I Josefin fanns mycket kärlek och sorg samtidigt. Det kan man höra när hon sjunger. Hon lyckades med det svåra att få fram liv, kärlek, sorg och död men också humor, säger Hannes Holm till TT.

"Hon var som en ö"

Det var 1997 som Josefin Nilsson spelade i filmen "Adam & Eva" mot Björn Kjellman. Hannes Holm regisserade filmen och har sedan dess haft kontakt med Josefine Nilsson.

– Hon var lite som den ö hon kom ifrån – Gotland. Otroligt vacker och samtidigt exotisk och annorlunda i den svenska naturen. Hon var som en ö man kommer till och ibland ändå måste lämna.

1983 bildade Josefin gruppen Ainbusk Singers tillsammans med sin syster Marie. Systrarnas senaste studioalbum kom 2008 och var en ny version av samlingsskivan "En samling" från 2003. Men 2009 valde hon att ta en paus från musiken.

– Jag flyttade hem till Gotland för att komma ifrån allt. Första tiden bodde jag hos våra föräldrar, sade Josefin i fjol i en långintervju i Hemmets.

2002 gjorde Josefin Nilsson sin musikaldebut i Björn Ulvaeus och Benny Anderssons uppsättning av "Chess".

– Hon var otroligt speciell. Hon var unik på alla sätt. Det är svårt att säga vad det var. Hon var en otroligt stark personlighet, säger Ulvaeus till Expressen.

Lyckorus på scenen

När Hemmets träffade Josefin Nilsson sprudlade hon av energi inför en kommande spelning med sin syster Marie. I samma intervju berättade hon om att hon under flera år varit psykiskt slut och brottats med depressioner.

– Det finns ett lyckorus i att stå på scenen. Och visst, det blir ett sätt att glömma, sade hon då.

Förra våren medverkade Josefin Nilsson i föreställningen "Systrarna Sisters" som sattes upp på Länsteatern på Gotland och som skulle ha spelats i Stockholm i höst.

"Vi kommer att minnas Josefin för ett artistliv som innehåller mer än vad de flesta hinner med som lever betydligt längre. Shower, filmer och nu senast en brännande aktuell berättelse om livslust, livskriser och brännande skärpa tillsammans med sin syster Marie i 'Systrarna Sisters'", skriver teaterchefen Sundström.