Fakta: Fonko

"Fonko", av Lamin Daniel Jadama, Lars Lovén och Göran Hugo Olsson, har biopremiär 8 april.

Ordet "fonko" har flera betydelser. På mandinka betyder det "grejen", på wolof "ta hand om varandra".

Några av artisterna som medverkar i filmen är Sister Fa, Nneka, Wanlow the Kubolor, Titica, Sebem, Cabo Snoop, Sacerdote och Spoek Mathambo.

Radioversionen av "Fonko" gick under namnet "Radio Brazzaville" på P2 2014, tv-serien visades på SVT samma år.

I "Fonko" gör Lamin Daniel Jadama och Lars Lovén nedslag i det varierade musiklivet på kontinenten Afrika. Men det var inte något duon såg som en enkel uppgift:

– Det som drivit projektet framåt är dels att ge en mer rättvis bild av vad som sker musikaliskt i Afrika, bland dagens unga, med arvet efter de koloniala strukturerna och hur det påverkar. Men det finns också en förhoppning om att göra det trovärdigt, så att det inte känns som att någon kommer utifrån och säger: "såhär är Afrika", säger Lamin Daniel Jadama.

Jadama, själv uppvuxen "med ena foten i Sverige och andra i Västafrika", berättar att han och Lovén lagt stort fokus på att samarbeta med folk på plats.

– För mig personligen har det varit jätteviktigt, just för att det finns en historia av snedvinklad porträttering av Afrika. Det handlar om vem som äger berättelsen.

Idén växer

Jadama och Lovén har båda journalistisk bakgrund, och det var intresset för afrikansk musik som förde dem samman 2011, på den etiopiska festivalen Selam. Då fanns tankar på ett musikprojekt. Så blev det aldrig. Men idén växte, först till en radioserie, sen till en tv-serie.

Avgörande blev kontakten med Göran Hugo Olsson på produktionsbolaget Story. Olsson, uppmärksammad för dokumentärfilmerna "The black power mix tape 1967–1975" och "Om våld", såg potentialen i projektet och gick in som medregissör. Jadama och Lovén, som inte själva har erfarenhet av filmarbete tidigare, lovordar Olsson:

– Göran är okonventionell, han har en förmåga att tänka utanför boxen, vilket smittar av sig, säger Jadama.

Hur skiljer sig filmen från tv-serien?

– Den är mer idéburen än tv-serien. I början kände vi ett tvång att visa hur det är överallt, geografiskt, i alla olika scener. Det tog oss ganska lång tid att komma fram till att vi inte behövde göra filmen på det sättet, säger Lars Lovén.

Fela Kutis röst

I tv-serien medverkade artisten Neneh Cherry som berättare. Filmen använder istället röstinspelningar av den inflytelserike nigerianske musikern Fela Kuti. Hans ord dras upp som stora färgklickar på filmduken. Lovén berättar att Kutis namn hela tiden dök upp i samtalen med de många artisterna:

– Det finns ingen annan artist eller musiker i Afrika som är så tongivande över hela kontinenten som Fela. Att använda hans berättarröst har också att göra med att vi ville att filmen skulle handla om det koloniala arvet, om frigörelsen och om vart kontinenten är på väg.