Fakta: SF

De digitala tjänsterna står i dag för 40 procent av SF Studios omsättning, 30 procent är biografdistribution och 30 procent egna produktioner. Nu ska SF Studios producera fler filmer på egen hand.

Svensk Filmindustri startades 1919. Bonnier tog över 1983.

1998 delades Svensk Filmindustri och SF Bio i två bolag.

SF Bio ägs sedan 2015 till 70 procent av Bridgepoint, resten ägs av Bonnier.

SF, som nu byter namn till SF Studios, ägs av Bonnier.

Källa: Dagens Industri

– Vi har tittat på hela värdekedjan för filmvärlden, vilka som är aktiva i industrin och hur de definierar sin roll. De stora internationella studiorna arbetar med alla delar av kedjan – och det kommer vi också att göra, säger vd Jonas Fors som berättar för Dagens Industri om planerna.

SF Studios satsar bland annat på filmen om tennisstjärnan Björn Borg, "Borg vs McEnroe" i regi av dansken Janus Metz enligt Variety, "The emigrants", efter Vilhelm Mobergs "Utvandrarna" i regi av Daniel Espinosa, och "Horizon line", regisserad av Babak Najafi.

De engelskspråkiga filmerna beräknas ha premiär under 2017 och 2018 och ha budgetar på 150–300 miljoner kronor, att jämföra med en snittbudget för svensk film på 19 miljoner kronor.

– Vi vill vara ett alternativ till det amerikanska studiosystemet med budgetar mellan en halv och en miljard kronor, men där det kreativa läget inte är lika fritt. Vi vill producera film på internationell nivå, men med högre ton, säger Fors till DI.