Fakta: Sidse Babett Knudsen

Född: 1968.

Bakgrund: Gjorde långfilmsdebut 1998 i "Let's get lost". Fick en Bodil för sin roll i filmen. Har medverkat i filmer som "Den enda rätta", "Mifune" och "Se till vänster, där går en svensk". Fick sin andra Bodil-statyett för rollen i "Den enda rätta". Spelade rollen som statsminister Birgitte Nyborg i tv-serien "Borgen" 2010 till och med 2013.

Har också: En fransk filmkarriär. Fick en César för sin roll i filmen "Hermelinen" i februari 2016.

Aktuell i: Tv-serien "Westworld" som börjar sändas i HBO Nordic den 3 oktober. Spelar också med i filmen "Inferno" som har svensk biopremiär den 14 oktober.

– Det är självklart så att jag har "Borgen" att tacka för mina jobb utomlands, säger hon när TT möter henne i Köpenhamn.

Och denna utlandskarriär går inte av för hackor. Efter flera filmer i Europa har hon nu en av huvudrollerna i HBO:s nya storserie "Westworld", vars första avsnitt visas den 3 oktober. Hon har också, som hon själv säger, en stor biroll i "Inferno", den tredje filmen efter Dan Browns böcker och med Tom Hanks i huvudrollen.

Jagar en galning

"Inferno", som går upp 14 oktober, är ännu en actionthriller om jakten på en galning som vill förstöra världen, medan "Westworld" är en komplex berättelse om hur vetenskapsmän har skapat en nöjespark med artificiella människor – där man anar att någonting är på gång att gå riktigt snett.

– De hade sett "Borgen" och undrade om jag var intresserad. Det var medan vi gjorde "Inferno", och vi talade i en timme. Jag tyckte att det var så spännande och absurt och bara det att det var en kombination av västernfilm och sci fi gjorde ju att jag inte kunde säga nej, säger hon.

Vad som händer med hennes rollfigur under säsong ett, och om hon kommer att vara med även i kommande säsong är en hemlighet.

– Det är väl bra, att publiken för en gångs skull får bli överraskade. Även vi skådespelare får sväva i ovisshet, vi fick bara veta det absolut nödvändigaste, och kanske lite mer om jag absolut krävde det. Så det ska bli oerhört spännande att se serien, jag har bara sett det första avsnittet än så länge.

Tvåfaldigt prisad

Innan hon gjorde "Borgen" var Sidse Babett Knudsen hemma i Danmark känd från teaterscenen och från film, där hon bland annat varit med i Susanne Biers "Den enda rätta" och "Efter bröllopet". Hon har tilldelats två Bodil-priser, det vill säga Danmarks motsvarighet till Guldbaggen.

– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att "Borgen" skulle bli någonting som publik över hela världen ville se. Det handlade ju om dansk politik, vem kunde vara intresserad av det? Så det kom verkligen som en stor överraskning.

Sedan hon gick på teaterskola i Paris talar Sidse Babett Knudsen franska, vilket har gjort att hon också har en karriär i Frankrike. Tidigare i år kunde vi se henne i den franska filmen "Hermelinen" och nu i november är det premiär på "Malony"-regissören Emmanuelle Bercots nya film "La fille de Brest" med Knudsen i huvudrollen.

Närmast stundar nu "Westworld"-premiär och pr-resor för "Inferno". Och nya roller?

– Inget jag kan säga någonting om ännu, säger hon och ler.