Fakta: Roskildefestivalen 2016

Den anrika Roskildefestivalen som arrangerats sedan 1971 drar i gång den 25 juni och avslutas den 2 juli. I år uppträder världsnamn som LCD Soundsystem, Red Hot Chili Peppers, Neil Young, PJ Harvey och Macklemore & Ryan Lewis.

Vid sidan av musiken finns även ett digert utbud av konst, dans och föreläsningar. Visselblåsaren Edward Snowden kommer att intervjuas via länk från Moskva där han befinner sig i exil.

Sverige är representerat med ett dussin akter. Förutom Silvana Imam finns Grammy-vinnarna Ghost, Meshuggah och Miike Snow i startfältet. Dessutom spelar Anna von Hausswolff, Blues Pills, Paper, Kablam, Kasbo, Sudakistan och Yast.

Förra året uppträdde Silvana Imam under Roskildefestivalens uppvärmningsdagar.

– Det var första gången jag var där och det var riktigt bra uppslutning. Folk stod och vevade med flaggor, säger den kritikerrosade rapparen.

I år äntrar hon Apollo, en scen med inriktning mot elektronisk musik, på den ordinarie festivalen.

– Jag är skitpeppad eftersom jag har fått en föraning av vad som väntar.

Enligt Silvana Imam är den största skillnaden mellan traditionella konserter och festivalspelningar att det blir mindre fokus på den enskilda artisten på en festival.

– Och det är ju dåligt eftersom jag vill att allt fokus ska ligga på mig, säger hon och skrattar.

Hon påpekar att den stora tillgången med festivaler är möjligheten att skaffa nya fans.

– Jag kan frälsa folk som inte redan är troende, säger Silvana Imam som konstaterar att Sverige kommit att bli ett föregångsland inom hiphop i Skandinavien.

– Men jag vill hellre bygga broar och generera samarbeten istället för att prata om vilka länder som ligger efter i utvecklingen.