– Det gör ont om jag sjunger något som jag inte står för,

"Idol"-deltagaren Simon Zion vill vara äkta.

Fakta: Startordning och låtar på fredag

1. Tove Burman, 16, Kalix: "I'm coming out" (Diana Ross)

Telefonnummer: 099-414 01, sms: Tove till 72 400

2. Axel Schylström, 22, Norrköping: "Hallelujah, I love her so" (Ray Charles)

Telefonnummer: 099-414 02, sms: Axel till 72 400

3. Frans Walfridsson, 17, Stockholm: "Signed, sealed, delivered (I'm yours)" (Stevie Wonder)

Telefonnummer: 099-414 03, sms: Frans till 72 400

4. Martin Almgren, 27, Lindesberg: "(Your love keeps lifting me) Higher and higher)" (Jackie Wilson)

Telefonnummer: 099-414 04, sms: Martin till 72 400

5. Amanda Winberg, 19, Kungsbacka: "Respect" (Aretha Franklin)

Telefonnummer: 099-414 05, sms: Amanda till 72 400

6. Simon Zion, 26, Umeå: "I got you (I feel good)" (James Brown)

Telefonnummer: 099-414 06, sms: Simon till 72 400

"Idol" sänds på fredag klockan 20.00 i TV4. Veckans tema är "Motown".

Varje samtal och sms kostar 5,70 kronor.

Fakta: Simon Zion

Ålder: 26.

Från: Född i Finland, uppvuxen i Umeå, bor i Stockholm.

"Idol"-historia: Knockade juryn med sin tolkning av Billie Holidays "God bless the child" och fick utan några diskussioner en guldbiljett. Har under hösten fortsatt att övertyga under fredagsfinalerna, förutom när han sjöng Lalehs "Vårens sista dag" och fick ta emot viss negativ kritik.

Om utvecklingskurvor: "Man blir glad när man ser en sådan som Tove. På slutaudition gick det inte alls bra men man vet hur musikalisk hon är och nu ser man hur det går bättre och bättre. Jag och Martin, som är äldre och har mer rutin, vi kan ju leverera och 'wowa' publiken men vi har inte samma kurva, för den har vi haft tidigare i livet."

Om fredagsfinalernas teman: "Tricket är att ta det med en nypa salt, att kunna bjuda på sig själv och ha kul med temat. Man gör det bästa med det. Sedan brukar jag tänka så här, att oavsett vilken genre man spelar så finns det bara tolv toner."

Simon Zion har gått från klarhet till klarhet i årets omgång av "Idol". Hans framträdanden har, med några få undantag, hyllats stort av juryn och han ligger ständigt i toppskiktet i tidningarnas popularitetsmätningar.

– Det är ju jäkligt kul. Det är så roligt att det man har att ge uppskattas, säger Simon Zion om juryns ovationer.

Fansens kärlek är dock ännu viktigare.

– När jag hör respons utifrån verkar det som att bilden folk har av mig stämmer överens med den bilden jag vill ge. Det kan ju inte vara bättre än så, säger han.

Vad säger folk då?

– Att jag verkar äkta och det är det finaste jag kan höra för det är det som jag eftersträvar när jag gör musik. Det gör ont om jag sjunger något som jag inte står för, det funkar inte för mig.

"Inte nervös"

Tillsammans med Martin Almgren är Simon Zion årets mest erfarna deltagare. Han har en gedigen musikutbildning och har de senaste åren livnärt sig som covermusiker – något han kan dra nytta av i tävlingen.

– Absolut, jag är i stort sett inte nervös och jag är inte så rädd för att göra bort mig, det har jag gjort tusen gånger. Det bekommer mig inte om jag tappar något ord eller så. Det är bara att garva och köra på, säger Simon Zion.

Nu känner han att han vill göra något eget och det är där "Idol" kommer in i bilden.

– Sverige är ett litet musikland och det finns bara några få kanaler att använda sig av. Antingen har man en jäkligt bra produkt på egen hand eller med ett band, annars är det Melodifestivalen eller "Idol". Det här kan bara gynna mig, säger Simon Zion.

James Brown

Huruvida han vinner tävlingen spelar mindre roll – däremot säger han att han ska göra allt för att i alla fall få vara med i den stora finalen i Globen. Därefter hoppas Simon Zion på en egen karriär med spännande samarbeten.

– Och så hoppas jag att få ha ett jäkla nice band att åka runt med och skriva plattor som jag kan stå för, säger han.

För att gå hela vägen måste han dock klara ytterligare ett par fredagsfinaler. Den här veckan är det Motown-tema och Simon Zion ska sjunga James Browns klassiska "I got you (I feel good)".

– Jag kommer aldrig att bli James Brown så det ska jag inte ens försöka. Men det jag kan göra är att ta den energin och glädjen som han sprider och ha kul med den, säger han.

"Idol" sänds i TV4 klockan 20.00 på fredag.