Fakta: Vanna Rosenberg

Ålder: 42 år.

Yrke: Skådespelare, debuterande författare.

Bakgrund: Född i Farsta 1973, som dotter till journalisten och författaren Göran Rosenberg och dramapedagogen Annika Isaksson. Började tidigt skådespela och medverkade bland annat i Ulf Malmros tv-serie "Rapport till himlen" 1994 och långfilmen "En på miljonen" 1995. Tog examen från Teaterhögskolan i Stockholm 2001. Har parallellt med skådespeleriet också sysslat en hel del med musik.

Känd från bland annat: "Kvarteret Skatan" i SVT (samt på scenen).

Familj: Maken Ulf, barnen Dafne och Bille.

Aktuell med i år: Medverkar i tv-serien "30 grader i februari" som sänds senare i år i SVT, medverkar i Oscarsrevyn i höst och debuterar som barnboksförfattare med "Singers melodi", gjord i samarbete med illustratören Cecilia Heikkilä. Släpper dessutom en skiva som heter "Singers melodier" med låtar inspirerade av bokens figurer, tonsatta av Joel Danell.

Vanna Rosenberg om...

Framtiden som författare:

– Jag har två historier på gång. En för yngre barn och en för äldre. Sedan har jag i min lilla "lådda" även påbörjat två vuxenromaner som jag inte har haft vare sig mod eller tid och begåvning nog för att slutföra.

Om pappa Göran Rosenbergs inflytande:

– Det som har påverkat mig mest med honom är kanske att jag känner att det inte duger att bara halvgöra, utan ska du göra det här då ska du göra det så att du verkligen anstränger dig bortom din egen förmåga. Det måste bli en värdig historia.

Om vilka som har läst boken hittills:

– Mina barn har fått höra och min man har fått läsa så klart, men inga vänner och ingen annan familj. Pappa har sagt att han så gärna vill läsa, men jag tror att jag vill vänta tills jag får en bok i handen. Det är väl alldeles bra och rimligt egentligen.

Singer är cirkusens stjärna. Publiken applåderar när han jonglerar sina röda bollar på nosen och när han sjunger uppstår en andlös tystnad i cirkustältet. Sjölejonets visor om havet, om sin mor och far som han rövats bort ifrån, om sin längtan tillbaka, rör det hårdaste hjärta till tårar.

Men vad händer när Singer bestämmer sig för att lämna cirkusen och återvända till sitt böljande hem? Hur hanterar trollerikaninerna, den skäggiga damen, cirkusdirektören Maffioso och Singers bäste vän, lejontämjarungen Manfred, uppbrottet och sin egen längtan?

Melankoli och humor

Vanna Rosenbergs första bok "Singers melodi" bär ett stråk av djup melankoli, men sorgen balanseras av en sprittande och lite prillig humor. När Manfred ger sig ut för att leta efter sin förrymde vän möter han flera färgstarka figurer på vägen som får läsaren att dra på smilbanden: den mycket lantlige Elvis-kopian Klint Royale och kapten Lolita von Sydow är bara två exempel.

– Det finns nog något väldigt sorgesamt i boken, men jag ville att det skulle vara vemodigt snarare än skrämmande, konstaterar Vanna Rosenberg som hoppas att orden och språket i "Singers melodi" ska fungera som ett slags läskonfetti.

På ett sätt har det alltid varit självklart att Vanna Rosenberg skulle skriva en bok – på ett annat sätt inte. Hon växte upp som en "skrivande unge" som älskade att författa egna dikter och skriva uppsats. När böckerna från Månadens bokklubb kom brukade hon hämta dem från Posten och sedan sätta sig i hallen för att glupskt läsa alster av Astrid Lindgren, Barbro Lindgren, Michael Ende, Roald Dahl och Ole Lund Kirkegaard.

Lusten försvann

Men någonstans på vägen försvann den naturliga lusten och självförtroendet.

– Jag fick en lärare i gymnasiet som inte förstod och inte ville lyfta mig. Då hamnade jag i en självförtroendekris som blockerade mig – ända till den dag jag tänkte "men du är inte klok Vanna, historierna som susar runt där i hjärnkontoret, du måste ju skriva dem!". Sakta, men säkert började jag återerövra min egen tid att formulera mig.

Skrivandet kanske kan jämföras med Singers återkomst till det hav där han hör hemma. För Vanna Rosenberg, som i så många år har levt i strålkastarljuset på teaterscenen och i tv-rutan, var det befriande att hitta tillbaka till en plats där tankarna och orden "äntligen fick leka".

– Jag tycker inte att jag är speciellt rapp eller lämpar mig för intervjuer eller samtal vid middagsbord. Jag tycker aldrig att jag får till det. Men när jag skriver blir det en särdeles trevlig stund – det blir som en rast i min hjärna.

"Singers melodi" kan läsas som en rak historia om hemlängtan, men under ytan finns en berättelse som bär paralleller till pappa Göran Rosenbergs Augustprisbelönta bok "Ett kort uppehåll – på vägen från Auschwitz". För Vanna Rosenberg har banden bakåt, framför allt till farmor Hala som överlevde Auschwitz, alltid varit starka.

– Historien om Singer var omöjlig för mig att hålla ifrån mig eftersom den rymmer alla de här stora frågorna och tankarna kring min familj och det nutida, kring flyktingar och ett slags hemmahörighet. Jag har alltid frågat mycket kring det här med hemland, vad minnet rymmer och hur mycket man orkar minnas, säger hon.

Saker man är stor nog att prata om även om man är ganska liten?

– Precis. När samtalen med barn kommer in på större saker så visar det sig att de är helt redo för det. Man underskattar väldigt ofta deras förmåga att förstå, men också att vilja prata om sådant här.