Fakta: "River"

Tv-serie i sex delar skapad av Abi Morgan, med Stellan Skarsgård och Nicola Walker i huvudrollerna. Den hade premiär i BBC den 13 oktober.

Skarsgård spelar poliskommissarie John River, en skicklig yrkesmänniska som plågas av inre syner efter en svår förlust.

Serien läggs ut på Netflix den 18 november.

– Men det beror på om Abi Morgan, som skrivit, känner för att skriva mer, om hon känner att det finns mer att berätta, säger Skarsgård till TT.

I serien spelar han en Londonpolis som försöker lösa fall men som samtidigt hemsöks av syner där han bland annat ser döda personer.

– Det är ett material där det mesta sker mellan replikerna, det händer mycket utan att det sägs något. Det är mer filmiskt än vanlig tv.

Skrevs för Skarsgård

Abi Morgan, som skrivit manus till biofilmer som "The queen" och den kommande "Suffragette" skrev rollen direkt för Skarsgård. Varför? Skarsgård skrattar.

– Jag frågade henne inte. Hon hade väl sett mig jobba och tyckte att jag var snygg.

Han har många gånger blivit tillfrågad om att göra roller som polis i tv-serier, men har alltid tackat nej.

– Jag är inte så intresserad av det där med vem som har gjort brottet. Och jag är dålig på polisrepliker och på att spela tuff. Jag är mer intresserad av varför, och detta kombinerat med Abis sätt att skriva gjorde att jag tackade ja.

– Det görs ju så otroligt mycket bra tv nu, fler och fler regissörer och skådespelare söker sig dit eftersom det görs färre och färre karaktärsdrivna filmer.

Tuffaste någonsin

Han säger att inspelningen, som tog fem månader, var det tuffaste han gjort.

– Jag är med i varenda scen, så det var hårt. Men vi hade generöst med tid med våra fem månader. Det är normalt för en seriös tv-serie. En vanlig sitcom brukar göras med ett avsnitt i veckan.

Serien har gått mycket bra på BBC i England, fått fin kritik och varje avsnitt har setts av runt 2,7 miljoner tittare. Nu kommer den via Netflix att nå ut över hela världen. Det kan bli en fortsättning, även om det är osäkert.

– Det är om Abi kommer på en jävla bra idé. Det är inte så att man skickar ut River på nya äventyr.

På bio får vi härnäst se Stellan Skarsgård i filmatiseringen av John le Carrés "Vår egen förrädare". Den får premiär i England i mars, så chansen att den får världspremiär på filmfestivalen i Berlin i februari torde vara stor.

Operasången dubbas

Just nu pendlar han mellan Stockholm och Polen, där han är med i Martha Coolidges film "Music, war and love".

– Den utspelas i Polen på 30- och 40-talen. Jag spelar en operasångare, och jag kan ju inte sjunga, så jag kommer att bli dubbad. Men det gäller ju ändå att se ut som om jag kan sjunga ariorna på riktigt.

Blir det fler Marvelfilmer?

– Jag ska inte vara med i nästa "Thor", men det talas om nästa "Avengers". Jag har en film till på mitt kontrakt med Marvel.