Fakta: Klaus Härö

Född 1971 i Borgå, Finland.

Härös debutfilm, "Elina – som om jag inte fanns" (2003) utspelade sig i Tornedalen på 30-talet, och byggde på en bok av den svenska författaren Kerstin Johansson i Backe. Bibi Andersson tilldelades en Guldbagge för sin roll som elak lärarinna.

Av Klaus Härös filmer har "Elina – som om jag inte fanns", "Den bästa av mödrar", "Post till pastor Jakob" och "Fäktaren" utsetts till finska bidrag till Oscarsgalans kategori för Bästa icke-engelskspråkiga film.

"Fäktaren" går upp på svenska biografer den 19 augusti 2016.

Det var inte självklart att Klaus Härö skulle göra "Fäktaren". Efter flera filmer med handling som utspelat sig i det förgångna – från den hyllade långfilmsdebuten "Elina – som om jag inte fanns", via krigsbarnsskildringen "Den bästa av mödrar", med Maria Lundqvist i huvudrollen, och 70-talsskildringen "Post till pastor Jakob" – ville han helst bort från periodfilmerna.

När Härö uppmanades att läsa ett manus till en film på estniska, med en handling som utspelade sig på 50-talet, gjorde han det motvilligt.

– Jag var väldigt skeptisk. Men sen när jag kom till sidan 14 eller 15 och den där första fäktningsscenen med alla barn som kliver fram och tillbaka – då var jag helt fångad. Här har vi en toppfäktare och en massa barn som knappt kan skilja höger från vänster, här kommer det att bli något strul, säger Klaus Härö när vi möts på biografen Park i Stockholm.

Startar fäktningskurs

"Fäktaren" utspelar sig efter andra världskrigets slut, när Estland har återerövrats av Sovjetunionen. Till samhället Haapsalu anländer den före detta fäktaren Endel Nelis, som hamnat i blåsväder med sovjetstyret och nu försöker leva ett liv i skymundan som idrottslärare. Men när Nelis startar en fäktningskurs för skolbarnen får han rektorns ögon på sig.

Hur nära kommer filmen verklighetens Endel Nelis?

– En del är sant, men en del är förstås dramatiserat. Vi berättar om något som skedde under ett årtionde komprimerat till ett års tid, samtidigt som vi återberättar en del av Estlands närhistoria, säger Klaus Härö.

– Vi vet att han hade något trubbel med myndigheterna, men inte exakt vad det var. Däremot fanns det en massa estniska män och kvinnor som bara för att de gjorde något annorlunda kunde sättas dit av någon som ville rädda sin egen position. Så även om inte allt om Endel Nelis är sant i filmen, så var det en del estniska medborgares verklighet.