Fakta: Alena

Filmen "Alena" bygger på Kim W Anderssons grafiska novell från 2012.

Originalversionen av "Alena" ingår i satsningen Moving Sweden, ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet, SVT och ett antal svenska regionala filmcentrum.

Den version som går upp på bio är längre än originalet. "Den stora skillnaden ligger i karaktärsutvecklingen. Mycket av fördjupningen mellan Alena och Filippa fick stryka på foten i den kortare versionen", säger Daniel Di Grado.

"Alena" går upp på svenska biografer fredag den 19 augusti.

Filmhuset på Gärdet i Stockholm är filmetablissemangets högborg. Kanske var det ödets ironi som gjorde att filmaren Daniel Di Grado och serietecknaren Kim W Andersson möttes just där, i samband med ett skräckfilmsquiz för några år sedan. Ett möte som nu har resulterat i "Alena", något så ovanligt som en skräckfilm som har fått stöd från Svenska filminstitutet.

– Jag trodde inte att vi skulle få igenom projektet. Det är så otroligt sällan man får stöd för att göra genrefilm. Så jag blev jätteförvånad, säger Daniel Di Grado på telefon.

Mystisk elev

"Alena" bygger på Kim W Anderssons grafiska novell och handlar om en mystisk flicka som börjar på en internatskola. Skolans självklara ledare, lacrossedrottningen Filippa, ser en perfekt hackkyckling i den tystlåtna Alena.

70-talets skräckfilm och den italienska gialloscenen, med bland annat Dario Argentos "Deep Red", är en tematisk referens som Di Grado nämner som inspiration.

– Kim hade ju sina referenser, han var väldigt inspirerad av "Carrie" när han gjorde serien. Men för mig handlade det främst om två filmer: Todd Haynes "Far from heaven", framför allt för det visuella, och John Carpenters sätt att jobba med bredbildsformatet i "Alla helgons blodiga natt", säger Daniel Di Grado.

– Det intressanta med skräck är att när man blir väldigt rädd, så ligger skrattet också nära till hands. Det är lite som att åka berg- och dalbana. Sen tror jag också att vi lever i en ganska skyddad tillvaro i Sverige, vi har inte så mycket skräck i vår vardag. Vi behöver det för att balansera upp allt annat.

Flytta fokus

I Daniel Di Grados film har flera av seriens manliga figurer bytts ut mot kvinnor, bland annat rollfiguren som Alena förälskar sig i. Rollfigurernas sexuella preferenser kommenteras heller aldrig i filmen.

– I serien blev Alena mobbad för att hon antogs vara lesbisk. I filmen ville jag komma ifrån det. Det viktiga för mig var att visa att det var klassresan som gjorde att Alena mobbades av Filippa och hennes gäng, säger Daniel Di Grado.