Fakta: "Svartsjön"

Handlingen kretsar kring åtta vänner som åker till ett övergivet skidhotell som en av dem planerar att köpa och öppna på nytt. Snart börjar dock gänget ana att allt inte står rätt till – vad var det som egentligen gjorde att hotellet aldrig öppnade som planerat för 20 år sedan?

I rollerna syns bland andra Filip Berg, Aliette Opheim, Valter Skarsgård, Anna Åström, Sarah-Sofie Boussnina, Philip Oros, Nils-Ole Oftebro och Victor von Schirach. I en mindre roll syns också Henrik Schyffert.

"Svartsjön" är en samproduktion mellan TV3 och Viaplay. Det första avsnittet får premiär den 20 oktober.

En grupp unga människor, ett storslaget fjäll och ett övergivet hotell med en mörk historia. Det är grundbultarna i TV3:s och Viaplays "Svartsjön".

Seriesatsningen är en skandinavisk samproduktion vilket märks i rollistan. Här återfinns skådespelare som danska Sarah-Sofie Boussnina och norske Nils-Ole Oftebro men också stora svenska namn: Filip Berg, Anna Åberg och Valter Skarsgård.

– Det är sällan man ser en sådan här svensk produktion. Det gör att jag tror att den här serien kan ha genomslagskraft, den kommer med något nytt och den är, om jag får säga det själv, välgjord, säger Valter Skarsgård.

Han spelar Lippi som är lillebror till Filip Bergs rollfigur Johan. De kommer från en förmögen familj och åker tillammans upp till Svartsjön för att titta närmare på det övergivna skidhotellet som Johan planerar att köpa.

Improviserade scener

Ett gäng kompisar följer med på resan – däribland Elin som spelas av Anna Åström.

– Jag tycker att det här är ett intressant projekt. Det görs inte så mycket serier som handlar om 25-åringar, där de står i fokus. Jag tycker att alla borde se den här serien, den borde ha en stor målgrupp, säger hon.

Skådespelarna berättar att de lockades till "Svartsjön" då det kändes just som om serieskaparna ville göra något annorlunda. Bland annat har de fått improvisera fram många av scenerna.

– Det gör att man kan få ett mer naturligt flöde. Vi visste åt vilket håll vi skulle och vad vi skulle säga men vi hade inte färdigskrivna repliker, säger Anna Åström.

"Mystiska saker"

Något annat som lockade var seriens läskiga undertoner. Filip Berg liknar handlingen vid klassiska amerikanska skräckfilmer.

– Man känner igen plattformen. Människor är fast på ett ställe och allt som händer där, alla intriger och alla problem, måste lösas på plats för man kan inte åka därifrån. Man har ju sett amerikanska förlagor med en ensemble av unga människor där allt börjar bra men sedan blir det intriger i gruppen samtidigt som det kommer något utifrån som man måste fajtas med, säger han.

De ser dock "Svartsjön" mer som en dramathriller än som renodlad skräck.

– Det är mer smygande, obehagligt. Mystiska saker börjar hända och några tror väl att det är något onaturligt som ligger bakom men allt kan hela tiden förklaras med naturliga orsaker, säger Anna Åström.

"Svartsjön" får premiär i TV3 och på Viaplay den 20 oktober.