– Det är väldigt kul att som kvinnlig skådespelare få spela roller som är mer än dekorerande. Som är starka, kan ta i, kan vara lite fula.

Lisa Henni om rollen som Sophie Borg i SVT:s nya kriminalkomedi. (TT)

Fakta: Sophie Borg

"Sophie Borg: mannen som talade engelska" beskrivs som en kriminalkomedi. Seriens åtta avsnitt ska sändas i SVT1 med start i februari nästa år.

Huvudrollerna, som den udda polisduon Sophie Borg och Tom Brown, spelas av Lisa Henni ("Snabba cash", "Tillbaka till Bromma") och Adam Godley ("Breaking bad", "Homeland").

I andra roller syns Tomas von Brömssen, Björn Kjellman, Lia Boysen, Björn Granath och Stina Rautelin. Simen Alsvik ("Lilyhammer") och Jon Holmberg ("Swedish dicks") har delat på regin.

Egentligen jobbar Sophie Borg, spelad av Lisa Henni, helst på egen hand. Hon går rakt på sak, säger vad hon tänker och struntar i order från cheferna.

Men när en brittisk man blir brutalt mördad skickas hon tillbaka till sin hemstad Norrbacka för att utreda brottet. Till sin hjälp får hon Tom Brown, en konflikträdd kriminalkommissarie från St Ives i sydvästra England.

– Det är väldigt kul att som kvinnlig skådespelare få spela roller som är mer än dekorerande. Som är starka, kan ta i, kan vara lite fula, säger Lisa Henni om sin roll som Sophie Borg.

– Det är något väldigt frigörande att säga vad man tänker, att ta plats och inte tänka på konsekvenserna.

Hennes rollfigur har föregångare som Saga Norén i "Bron", Sara Lundh i "Brottet" och Olivia Rönning i "Springfloden". Men inspiration har också hämtats från exempelvis Lisbeth Salander i "Millennium"-serien samt norsk-amerikanska "Lilyhammer", som Simen Alsvik, en av de båda regissörerna, har jobbat med tidigare.

Kort sagt från filmer och serier som ofta brukar klassas som "nordic noir", en växande men lite svårdefinierad genre.

– Det kommer väl ända från Sjöwall/Wahlöö-romanerna om Martin Beck. Det finns en sorts mörker, en sorts samhällskommentar, säger regissören Jon Holmberg.

– Det är något som är lite mörkare, det finns ett vemod i det.

Svår balansgång

Att skapa komedi av mörker, vemod och ett makabert mord har varit en svår balansgång, konstaterar han.

– Tonen är sjukt viktig. Att det inte blir för mycket humor och parodi, utan att det finns en trovärdighet i det hela.

– Vi har pratat väldigt mycket om att vi ska betrakta det som en riktig krimserie, men där karaktärerna är lite annorlunda mot vad man är van vid.

Inspelningarna har pågått i knappt två månader i och omkring Göteborg. I seriens värld ligger polisstationen i den lilla staden Norrbacka. I verkligheten finns interiörerna inrymda i en gammal industrifastighet.

Komiska karaktärer

Sophie Borgs tillfällige kollega Tom Brown spelas av Adam Godley, som tidigare har synts bland annat i serier som "Breaking bad" och "Suits".

Britten, som annars bor i Los Angeles, förbereder sig för nästa scen i uppvärmd husbil utanför byggnaden och berättar att han är tacksam för långkalsongerna han tagit med för de nio inspelningsveckorna.

– Man blir mjuk av att bo i LA, skämtar han.

– Men det har varit fantastiskt här, det är oerhört professionellt på alla nivåer.

Precis som Sophie Borg har Tom Brown hamnat i onåd hos sina chefer. De båda kastas i serien ihop med bland andra den lokale polischefen, spelad av Tomas von Brömssen.

– Intrigen tas på väldigt stort allvar, medan komedin kommer från karaktärerna. Det är en svår sak att klara av, säger Godley.

– Jag hoppas att allt arbete lönar sig, vi har jobbat som galningar för att skapa något som känns lite nytt i tonen.

Serien har premiär i februari.