Fakta: Soran Ismail

Född: 1987 i Iran.

Bakgrund: Uppvuxen i Knivsta utanför Uppsala. Vann ståupptävlingen Bungy Comedy som 18-åring 2005. Turnerade med Özz Nûjen, Björn Gustafsson och Måns Möller 2008. Första soloturnén kom 2010.

Sommarpratade: 2012 i P1 i Sveriges Radio.

Sattes i karantän: 2014 av Sveriges Radio som ansåg att han var för politisk för att kunna vara programledare för "Morgonpasset" under valrörelsen.

Aktuell: Med egna serien "Absolut svensk" som börjar sändas i SVT 19 november.

Immigration och fördomar står på agendan – ämnen som han känner starkt för.

– De här frågorna präglar mig och har gjort mig till den jag är i dag. Då blir det naturligt att jag pratar om det – både när jag skojar och annars.

"Dömer ingen"

Genom att resa landet runt och möta människor försöker Soran Ismail skapa sig en bild av hur pass spridd intoleransen egentligen är i Sverige.

– Jag dömer ingen utan lyssnar på andra som tycker och tänker olika, sedan får vi se vad man kommer fram till. Jag kallar ingen rasist och vet ingen som kallar sig själv för det. Ändå finns det rasism – hur kommer det sig? Det är frågor som måste ställas, säger han.

Under seriens gång bjuder han på en inblick i sitt eget liv.

– Funderingarna kommer ju från mig och mina erfarenheter. Jag har påverkats av allt från att vara uppvuxen i Knivsta med utländsk bakgrund till att ha bott i USA i ett år, säger han.

Vill skapa diskussion

För honom handlar "Absolut svensk" inte om att få medhåll utan om att få till en diskussion.

– Det viktigaste är inte att man håller med mig. Faran uppstår om och när vi inte pratar om sådant här. Då står vi till slut så långt ifrån varandra att vi inte ser den andre längre.

"Absolut svensk" börjar sändas i SVT klockan 21 på torsdag.