Fakta: Mässan växer

Comic Con/Gamex äger rum på Friends Arena i Solna utanför Stockholm mellan den 30 oktober och den 1 november.

Comic Con anordnades för första gången i San Diego i Kalifornien 1970. Vad som började som en blygsam serietidningsmässa har vuxit till en av världens största nöjesmässor. TV-serier, dataspel och serietidningskultur står numera i fokus på mässan som i dag bildat en franchise i nio länder världen över.

Den svenska versionen är ett samarbete med MCM Comic Con London. Man har i Sverige även valt att behålla sin tidigare titel Gamex, som anordnats sedan 2010. Förra året lockade mässan 30 000 besökare. I år räknar de med 10 000 fler besökare.

Källa: Comic Con Gamex

TV-serier, dataspel, serietidningskultur och att klä ut sig står i fokus på mässan. Men det går inte att ta miste på att 2015 är ett stort Star Wars-år.

En "Imperial march"-parad inträffar vid olika tidpunkter. Många utställare har också valt att fokusera på filmen.

En del mässbesökare har låtit intresset bli en tidskrävande och dyr hobby. Lars-Åke Siggelin visade upp sin Star Wars-robot som har kostat tusentals kronor att bygga.

– Just nu bygger jag R04-LO som är en ny variant som kommer med den nya filmen. I bästa fall kan jag köra roboten på premiären. Men jag vet inte om jag kommer få ledigt från jobbet än, säger han.

Ett dragplåster är TPS-FPS-spelet "Star Wars: Battlefront" som många besökare testspelade.

Men allt handlar inte om Star Wars. En displaymonter med YouTube-nätverket Splay Networks lockade en stor mängd besökare.

– Fansen får träffa nätverkets kända Youtubers. Det är inte ofta de får möjligheten att göra det. Det har varit långa köer dit hela dagen, säger mässans projektledare Christian Kullman.