Fakta: Bruce Springsteen

Ålder: 67.

Familj: Hustrun Patti Scialfa, tre barn.

Skivdebuterade 1973 och slog igenom 1975 med albumet "Born to run", då han även gjorde sin första Sverigespelning i Stockholm.

En av världens mest hyllade liveartister; gjorde klassiska konserter i Göteborg 1985. Sammanlagt har Bruce Springsteen gjort 36 spelningar i Sverige.

Har belönats med 20 Grammy awards och en Oscar, fick Polarpriset 1997 och invaldes i rockens Hall of fame 1999.

Bruce Springsteen befinner sig för närvarande på en turné av ett slag han inte är van vid. Utan vare sig band eller instrument reser han genom USA och Europa för att träffa sina fans och internationell press och för att prata om sig själv – eller närmare bestämt de sidorna av sig själv som han presenterar i självbiografin "Born to run".

– Jag hade kul med boken. Det är ett annat sätt att kommunicera med min publik på. Att skriva och ge ut den var som att göra allt jag vanligtvis brukar göra, bortsett från att gå upp på scen och uppträda. På det sättet känns det ovant, säger Bruce Springsteen på en pressträff i London.

Springsteen svarar ett så gott som definitivt "nej" på frågan om han kan tänka sig att skriva ytterligare memoarer, men säger att han har fått mersmak av att skriva prosa och nämner John Cheever, Philip Roth, Flannery O’Connor och Fjodor Dostojevskij som författare han beundrar.

Bruce Springsteen hyllar Bob Dylan, den nyblivne Nobelpristagaren i litteratur, i sin bok. När Springsteen själv får frågan om huruvida Dylans pris hjälper eller stjälper hans egna chanser att tilldelas priset skrattar han och säger kort:

– Jag ska inte dit. Det finns en stor skillnad mellan oss. Jag är en duglig arbetare, men långt efter att alla vi har glömts bort kommer Dylans ord att fortsätta eka.