Fakta: Maren Ade

Regissör, manusförfattare och producent. Född 1976 i Karlsruhe, Tyskland. Lever i Berlin med sin man, filmaren Ulrich Köhler, och två söner.

Hennes tidigare filmer har bland annat prisats vid filmfestivaler i Sundance och Berlin. "Min pappa Toni Erdmann" är Ades tredje film. Den nominerades till Guldpalmen i Cannes maj.

"Min pappa Toni Erdmann" har svensk biopremiär den 30 september.

Hur har en tysk två timmar och fyrtiotvå minuter lång film om en skruvad far-och-dotter-relation lyckats vinna kritikernas såväl som publikens hjärtan?

– Den är ganska lång, så kanske finns det något i den för alla?föreslår filmens regissör Maren Ade. Ett sjungande skratt transporterar sig från Berlin till Stockholm genom telefonluren.

– Ärligt talat så vet jag inte. Jag försökte göra en film som hade både en rolig och en sorglig sida.Man kan välja vem man vill identifiera sig med, Winfried eller Ines.

Politiska skillnader

Winfried och Ines är filmens far och dotter. De har usel kontakt, och gapet mellan dem är både fysiskt och ideologiskt. Han är en före detta musiklärare med rötter i 68-rörelsen, hon gör internationell karriär och hjälper multinationella bolag att effektivisera. Läs sparka arbetare.

Winfried har svårt att förstå hur Ines kan vara lycklig, och reser till Bukarest för att konfrontera henne.

Det går inget vidare. Men med hjälp av löständer och peruk förvandlas Winfried till livsstilscoachen Toni Erdmann, och dyker upp i för Ines högst besvärande sammanhang. Hon har inget annat val än att spela med. 

Fasta familjeroller 

Filmen böljar mellan komik, ömhet och värme. Relationen mellan Winfried och Ines utvecklas, men man vet inte varåt det bär.

Maren Ade ville både beröra den politiska konflikten mellan Winfried och Ines och berätta något om familjen som konstellation.

– Familjeroller ofta är statiska. Jag tyckte det var intressant med två familjemedlemmar som försökte återknyta till varandra genom rollspel. Det som sker är en pappas försök att starta en relation från noll, att möta sin dotter som en främling.

Pappa inspirerade

Rollfiguren Winfried är inspirerad av Maren Ades far, "en practical joker med stark repertoar". Från den har också Toni Erdmanns tänder hämtats, en blinkning till en present som Ade gav till pappan för länge sedan. På skoj.

Rollfiguren Ines blev däremot en större utmaning för Ade.

– Det startade med ett intresse för människor i min generation som arbetar med något som jag ser somhelt främmande. I början var det som att möta sin fiende, men så småningom förstod jag Ines mer och mer.