Fakta: Chuck Wendig om...

... hur det gick till när han fick skriva en "Star wars"-bok: "Jag bad om att få göra det på Twitter. Det nådde rätt personer och efter att de hade läst några av mina tidigare verk gav de mig jobbet."

... hur mycket berättarfrihet han fick av Lucasfilm: "De gav mig en allmän bild av galaxens tillstånd inför händelserna i 'The force awakens', och jag fick ett antal narrativa kriterier som jag var tvungen att möta. Utöver det fick jag fria händer."

... hur mycket han vet om handlingen i "Star wars: The force awakens": "Man kan säga att jag har mer än grundläggande kunskap om filmen. Min bok innehåller vissa krokar som inte kommer att bli uppenbara innan folk har sett filmen."

Fakta: "Star wars legends"

De böcker som i dag säljs under rubriken "Star wars legends" hörde tidigare till något som hette "Star wars expanded universe". Utgivningen började med Alan Dean Fosters bok "Splinter of the mind's eye" 1978. När Lucasfilm beslutade sig för att införa en ny kanon och rubricera om den befintliga litteraturen som "legends" hade historieskrivningen hunnit bli så detaljerad att den sträckte sig 37 000 år före och 138 år efter den första "Star wars"-filmen, som räknades som år 0.

Fakta: Lisa Linds "Star wars"-boktips

Trots att de inte längre räknas som officiell kanon så finns det mycket för "Star wars"-fans att hämta i "legends"-litteraturen, enligt Lisa Lind, "Star wars"-fan och anställd på Science Fiction-bokhandeln i Malmö. Här är hennes främsta tips:

"Thrawn-trilogin" av Timothy Zahn: "Den är klassisk och har utan tvekan haft stort inflytande".

"William Shakespeare's Star wars" av Ian Doescher: "'Star wars' som om det vore skrivet av Shakespeare. Om man har något som helst intresse av antingen 'Star wars' eller Shakespeare så ska man absolut inte missa den. Den är jätterolig och välskriven."

"Death star" av Michael Reaves och Steve Perry: "En fristående bok som handlar om hur dödsstjärnan byggdes, berättat ur imperiets synvinkel. Det är ett lite otippat perspektiv."

"Star wars" är mer än bara en filmserie. I flera decennier har det universum som George Lucas en gång skapade vuxit genom otaliga böcker, serietidningar, tv-serier och spel. För hängivna fans har händelserna i detta så kallade expanderade universum blivit lika vedertagna som de i filmerna.

Allt skulle komma att ändras i april 2014. Då beslutade Lucasfilm att händelseförloppet i "Star wars"-litteraturen inte längre "tillhörde kanon" och därmed inte skulle ha någon bäring på de kommande filmerna. Alla böcker i "Star wars expanded universe" gavs benämningen "Star wars legends" och skulle hädanefter betraktas som någonting i stil med sagor. I stället skulle man börja om från noll och ge ut ny litteratur för att fylla de narrativa luckorna mellan "Jedins återkomst" och "The force awakens".

– Har man läst alla böcker så kan jag förstå att det är en väldigt stor grej om någon kommer och säger att de inte gäller längre. Många fans kände sig sårade och blev direkt negativa till de nya böckerna, säger Lisa Lind på Science Fiction-bokhandeln i Malmö.

Hatkampanj

De ilskna fansens vrede fick en måltavla när Chuck Wendigs bok "Aftermath" – en del i "Star wars nya kanon" – gavs ut i början på hösten. Bland annat organiserades en kampanj för att sänka boken med enstjärniga betyg på e-handelssajten Amazon, ett tilltag som Wendig kallar "avskyvärt" i ett blogginlägg.

Men alla hatar inte "Aftermath", och för ett livslångt "Star wars"-fan som Chuck Wendig var boken "den enklaste han någonsin har skrivit".

– Jag har i princip marinerat mig själv i "Star wars" de senaste 30 åren. Jag har sugit upp den världen som en svamp, så allt jag behövde göra var att tömma ut den kunskapen i boken, säger han till TT.

Ny berättelse

En av de mest älskade bokserierna i det som numera heter "Star wars legends" är Timothy Zahns "Thrawn-trilogi". Den gavs ut mellan 1991–1993 och var i praktiken en uppföljare till de gamla "Star wars"-filmerna, då det på den tiden ännu inte fanns planer på några nya filmer. Zahns böcker blev därför tongivande för i princip alla efterföljande "Star wars"-författare, även för Chuck Wendig.

– Självklart har jag läst Zahns böcker, men i slutändan hämtade jag inte särskilt mycket influenser från den övriga "legends"-litteraturen. Det här är en ny berättelse, med nya rollfigurer, som banar vägen för en film som inte hade kunnat existera i en gammal kontext, säger han.