Hur kan man fira Star Wars-dagen?
  • Se alla filmer i ordning som de släpptes, i ordning efter episodernas nummer eller i "macheteordning".

Matcheteordning är ofta den ordning som många fans ser filmerna i och betyder att man ser filmerna  i episodordning 4, 5, 2, 3, 6 samt att man hoppar över episod 1. Det för att få de starkaste filmerna först och fröstå grundstommen innan man går in på fler berättelser

  • Gå på en mässa eller uppsamling och möt andra fans utklädda till karaktärer.
  • Ge till välgörenhet. Lucasfilm har parat ihop sig med UNICEF och gjort ett armband. Intäkterna ska ge många fler unga och barn "kraften" att kunna bli aktiva och leva längre.

Källa: CNN

Fans till Star Wars filmerna världen över firar den fjärde maj på många olika vis. Gemensamt är att gratulationsfrasen lyder ”May the 4th be with you” som en hyllning till den klassiska repliken ”May the force be with you”.

Var dagen kom ifrån är dock omdebatterat. CNN skriver att uttrycket och dagen först började användas den 4 maj 1979, dagen då Margaret Tatcher tillträdde som premiärminister i Storbritannien efter att det konservativa partiet placerat en annons i en brittisk kvällstidning som löd: ”May the Fourth Be With You, Maggie. Congratulations”. Time skriver att annonsen istället kom från tv-bolaget Entertainment Weekly.

►LÄS MER: Nya "Star wars" hyllas världen över

Oavsett så har dagen levt vidare och blivit en stor hit såväl på sociala medier som i cosplay-världen. På Twitter brukar hashtaggen #maythefourthbewith you gå varm under dagen, skriver CNN. Och runt om i världen ordnas konvent där fans kan samlas och hylla filmerna, utklädda till sina favoritkaraktärer.