Fakta: Steve Earle

Född 1955 i Fort Monroe, Virginia.

Har släppt 16 studioalbum sedan debuten "Guitar town" 1986.

Senaste skivan, "Terraplane", kom i februari i år.

Steve Earle är far till artisten Justin Townes Earle. Sonen medverkar bland annat på "Townes", Steve Earles hyllningsalbum till vännen och mentorn Townes Van Zandt, från 2009.

2001 gjorde han författardebut med novellsamlingen "Doghouse roses".

2011 gav han ut sin första roman, "I'll never get out of this world alive". Samma år släppte han även ett album med samma namn.

Steve Earle spelar i Sverige följande datum: 1/11 Malmö, 2/11 Göteborg, 3/11 Stockholm.

Steve Earle och hans kompband The Dukes vilar inte. Sedan turnépremiären i april har de redan gjort över 100 spelningar, och det har inte varit svårt att ladda om batterierna kväll efter kväll.

– Den här turnén har varit helt bekymmerslös. Jag vet inte exakt varför det har blivit så. Vi har bara ändrat i setlistan en gång sedan starten, men jag kommer att stryka allt mellansnack när vi spelar i Frankrike och Tyskland. Där förstår ändå ingen vad jag säger, säger Steve Earle.

Första bluesskivan

Hans dokumenterat hårda leverne tidigare under karriären ledde till att Steve Earle fick smeknamnet "The hardcore trubadour". Han har skaffat sig hälsosammare vanor sedan dess, men en uppslitande skilsmässa – Earles sjunde i ordningen – från hustrun Allison Moorer i fjol fick musikaliska konsekvenser: Han skrev bluesskivan "Terraplane".

– Jag har skrivit blueslåtar förut men aldrig spelat in ett bluesalbum. Nu får jag kliva in i något av en rollfigur, men det tycker jag egentligen att alla bra artister gör – särskilt professionella bluesmusiker, säger Steve Earle.

Ger ut memoarer

När turnén är avslutad tänker Steve Earle ge ut sin tredje bok. Han har skrivit på sina memoarer, med titeln "I can't remember if we said goodbye", under ett par års tid nu. Arbetet med boken stannade helt upp under skilsmässoprocessen, men han är fast besluten om att bli färdig under 2016 – främst av ekonomiska skäl.

– Jag är nyskild och har en autistisk son som går i en svindyr skola, så det är klart att det handlar om pengar. Men jag tror inte att jag behöver skämmas för det eller att jag kommer hamna i helvetet. Jag ställer höga krav på mig själv, vilket alla som följer mig borde veta.